c S
U središtu

Ograničenja u primjeni nekih odredbi Zakona o radu

11.01.2010 Jedna od novina novog Zakona o radu je odredba o neprimjenjivanju nekih odredbi toga Zakona u nekim točno određenim slučajevima, što do sada nije bio slučaj.
Pomorska ribarska plovila

Člankom 3. stavkom 1. Zakona o radu (NN 149/09 – u nastavku: ZOR), propisano je da se na radnike na pomorskim ribarskim plovilima ne primjenjuju odredbe ZOR-a o radnom vremenu, stanci te o dnevnom i tjednom odmoru. Ti uglavci ugovora o radu uredit će se posebnim pravilnikom o radnom vremenu, odmorima i dopustima radnika na pomorskim ribarskim plovilima, kojeg treba donijeti ministar nadležan za poslove rada, uz suglasnost ministra nadležnog za ribarstvo.

Navedeni pravilnik nadležni ministar mora donijeti u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ZOR-a.

Rukovodeće osoblje kod poslodavca i član obitelji poslodavca fizičke osobe

Na radnika koji je kao rukovodeće osoblje statutom, društvenim ugovorom, izjavom o osnivanju ili drugim pravilima poslodavca ovlašten voditi poslove poslodavca i koji samostalno donosi odluke o organizaciji rada i poslovanja poslodavca, te na radnika člana obitelji poslodavca fizičke osobe koji živi u zajedničkom kućanstvu s poslodavcem i koji u radnom odnosu obavlja određene poslove za poslodavca, ne primjenjuju se odredbe ZOR-a o radnom vremenu, stanci te o dnevnom i tjednom odmoru, ako su s poslodavcem ugovorili samostalnost u njihovom određivanju.

Zamjenski odmor

Ako posebnim propisom nije drukčije uređeno, kolektivnim ugovorom mogu se za punoljetne radnike urediti iznimke od primjene odredbi o dnevnom i tjednom odmoru, pod uvjetom da je tim ugovorom radniku osiguran zamjenski odmor, u kojem je poslodavac obvezan omogućiti ostvarenje toga prava, i u točno određenim slučajevima, odnosno djelatnostima koji su navedeni u podstavcima 1.- 6. stavka 4. članka 3. ZOR-a.

Navedenim kolektivnim ugovorom, kojim se osigurava odgovarajući zamjenski odmor u trajanju jednakom propuštenim satima odmora, radniku se ne može odrediti dnevni odmor u neprekidnom trajanju kraćem od deset sati dnevno, niti tjedni odmor u neprekidnom trajanju kraćem od dvadeset sati, pri čemu se tom radniku korištenje dnevnog zamjenskog odmora mora osigurati u svakom razdoblju od sedam dana, a korištenje tjednog zamjenskog odmora u svakom razdoblju od četiri tjedna.