c S
U središtu

Izmjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do uštede sredstava

29.01.2010 Krajem prošle godine, točnije 29. prosinca 2009. na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Iako same izmjene nisu brojne, jedna od njih, koja se odnosi na pravo na naknadu troškova prijevoza u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite, donijeta je s ciljem uštede proračunskih sredstava.
članku 49. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju navedeno je da pravo na naknadu troškova prijevoza ima osigurana osoba ako je zdravstvenu zaštitu koristila u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse ili kod ugovornog isporučitelja pomagala u mjestu koje je udaljeno više od 30 kilometara od mjesta njezina prebivališta, odnosno boravka jer potrebnu zdravstvenu zaštitu nije mogla ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse s ugovornom djelatnošću za tu vrstu zdravstvene zaštite ili kod bližeg ugovorenog isporučitelja pomagala.

Postoji također i nekolicina osiguranika koji bez obzira na navedenu udaljenost imaju pravo na naknadu troškova prijevoza, a to su osigurane osobe do 18. godine života, osigurane osobe upućene na liječenje u inozemstvo sukladno općem aktu Zavoda, osigurane osobe darivatelji organa, tkiva ili stanica i osigurane osobe koje hemodijalizu koriste kao kronični bubrežni bolesnici.

Njima se, do stupanja na snagu ovih zakonskih izmjena, priključivala još jedna skupina osiguranika pod jednakim uvjetima. Naime, neovisno o udaljenosti, pravo na naknadu troškova prijevoza ostvarivale su i osigurane osobe s prebivalištem, odnosno boravkom na otocima, te na područjima određenim Zakonom o brdsko-planinskim područjima i Zakonom o područjima posebne državne skrbi.

Za tu skupinu osiguranika, koja je donedavno spadala u povlaštenu skupinu, sada se primjenjuje odredba vezana uz pravo na naknadu troškova prijevoza koja vrijedi i za sve ostale osiguranike.

Cilj donošenja takve izmjene, koja je svakako nepovoljnija za navedenu skupinu osiguranika, je prikupljanje sredstava, odnosno štednja u državnoj blagajni jer se na taj način planira ostvariti ušteda od čak 16.500.000,00 kuna godišnje.

Ostale promjene Zakona vezane su uz prihode obveznog zdravstvenog osiguranja.

Financijsko poslovanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje trebalo bi se izdvojiti iz sustava državnog proračuna. Prema članku 53. Zakona, doprinosi i ostali prihodi obveznog zdravstvenog osiguranja uplaćivat će se u korist računa Zavoda i bit će prihod Zavoda. Ta odredba stupa na snagu 1. siječnja 2011. godine.

Također se posebno napominje da će se iznos u visini od 32% od ukupnog prihoda od posebnog poreza na duhanske prerađevine doznačivati iz državnog proračuna na račun Zavoda do 5. dana u mjesecu za protekli mjesec. Nameće se i obveza društvima za osiguranja na uplatu sredstava u visini od 7% naplaćene funkcije premije osiguranja od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti do 10. u mjesecu za protekli mjesec na račun Zavoda.

Novost je i obveza Porezne uprave da do 20. u mjesecu dostavi Zavodu za prethodni mjesec sve evidencije koje se odnose na uplatu doprinosa i ostalih prihoda obveznog zdravstvenog osiguranja za koje je nadležna i za koju vodi evidenciju. Stope doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a prema podacima Zavoda, utvrđuju se na način da se očekivanim prihodima od doprinosa i drugim prihodima pokriju očekivani izdaci. Te odredbe, u dijelu koji se odnosi na uplatu prihoda na račun Zavoda i na prihod Zavoda, također stupaju na snagu 1. siječnja 2011. godine.

Ukoliko Zavod u postupku provjere točnosti podataka i činjenica o kojima ovisi ostvarivanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja utvrdi nepravilnosti, o tome treba sastaviti zapisnik koji dostavlja Poreznoj upravi na nadležno postupanje utvrđeno propisom ministra financija.

Republika Hrvatska osigurava u državnom proračunu sredstva za prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja određena člankom 63. Zakona, a ta će se sredstva od 1. siječnja 2011. godine uplaćivati na račun Zavoda do 10. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Završno navodimo dopunu Zakona koja se odnosi na obvezu Zavoda na otvaranje računa kod poslovne banke u roku od 180 dana od stupanja na snagu ovog Zakona.

Pripremila: Karla Štingl, dipl. iur.