c S
U središtu

Zaštita sindikalnih povjerenika

01.02.2010 Sindikati koji imaju članove zaposlene kod određenog poslodavca, mogu imenovati ili izabrati jednog ili više sindikalnih povjerenika koji će ih zastupati kod toga poslodavca. Njima Zakon o radu jamči specifičnu zaštitu u slučaju namjeravnog otkaza i donošenja određenih odluka kojima bi se sindikalnog povjerenika stavilo u nepovoljniji položaj.
Prema članku 248. Zakona o radu (NN 149/09) sindikati koji imaju članove zaposlene kod određenog poslodavca mogu imenovati ili izabrati jednog ili više sindikalnih povjerenika koji će ih zastupati kod toga poslodavca, čija je zadaća kod poslodavca štititi i promicati prava i interese članova sindikata. Dakle, sindikalni povjerenik je član sindikata koji je u radnom odnosu kod poslodavca.

Nakon imenovanja nekog svog člana sindikalnim povjerenikom, sindikat mora poslodavca obavijestiti o tome, i to je preduvjet za legitimitet sindikalnog povjerenika kod poslodavca, u smislu stjecanja prava i obveza koje se vežu za taj status.

S obzirom na specifičnu zadaću sindikalnih povjerenika kod poslodavca, Zakon o radu im jamči i specifičnu zaštitu, koju drugi radnici, kako oni koji nisu članovi sindikata tako i oni koji jesu članovi sindikata, ali nemaju status sindikalnog povjerenika, nemaju.

Naime, prema članku 249. Zakona o radu sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata nije moguće:

1) otkazati ugovor o radu, ili

2) na drugi način staviti ga u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada i u odnosu na ostale radnike.

Ako se sindikat u roku od osam dana ne izjasni o davanju ili uskrati suglasnosti, smatra se da je suglasan s odlukom poslodavca. Ako, pak, sindikat uskrati suglasnost na otkaz, poslodavac može u roku od petnaest dana od dana dostave očitovanja sindikata zatražiti da suglasnost nadomjesti sudska odluka.

Dakako, spomenutu zaštitu sindikalni povjerenik gubi onog trenutka kad mu prestane radni odnos kod poslodavca.

Pritom treba napomenuti da ako je sindikat utemeljio udrugu na razini poslodavca, tada on daje, odnosno uskraćuje suglasnost na otkaz. Ako je kod poslodavca utemeljena samo podružnica sindikata, potrebnu suglasnost treba dati sindikat kojem podružnica pripada, a ne sama podružnica.

Spomenutu zaštitu uživa najmanje jedan sindikalni povjerenik, a najveći broj sindikalnih povjerenika koji kod određenog poslodavca uživaju zaštitu, određuje se odgovarajućom primjenom odredbi Zakona o radu o broju članova radničkog vijeća.

Također treba istaknuti da ako je kod poslodavca formirano radničko vijeće, poslodavac će, koji namjerava donijeti neku odluku prema sindikalnom povjereniku koja je predmet zaštite iz članka 249. Zakona o radu, potrebnu suglasnost ishoditi samo od sindikata, a ne i od radničkog vijeća, jer u ovom slučaju ono nije nadležno za davanje suglasnosti.