c S
U središtu

Prednost hrvatskog branitelja pri sklapanju zakupa poslovnog prostora

11.02.2010 Prvenstveno pravo na sklapanje ugovora o zakupu poslovnoga prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, općina, gradova, županija i Grada Zagreba, te pravnih osoba u njihovu vlasništvu ili pretežitom vlasništvu, imaju samo hrvatski branitelji - fizičke osobe (obrtnici ili samostalni djelatnici), a ne i pravne osobe u kojima su branitelji npr. osnivači, udjeličari, dioničari, direktori, članovi uprave i nadzornog odbora itd.
Davanje poslovnog prostora u zakup putem natječaja

Odredbe o obvezi davanja u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, općina, gradova, županija i Grada Zagreba, te pravnih osoba u njihovu vlasništvu ili pretežitom vlasništvu putem natječaja propisuje članak 6. i 6.a Zakona o zakupu i prodaji poslovnoga prostora (NN 91/96, 124/97, 174/04 i 38/09).

Ti članci propisuju da su navedene pravne osobe dužne zasnovati zakup poslovnog prostora svaki puta putem natječaja, osim u slučaju iz članka 6.a stavka 1. navedenog Zakona, odnosno kada su zakupodavac i dosadašnji zakupnik poslovnoga prostora koji u potpunosti izvršava obveze iz ugovora o zakupu, ovlašteni da i za buduće razdoblje bez natječaja sklope ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Ako do takvog sklapanja ugovora ne dođe zbog neprihvaćanja ponude od dosadašnjeg zakupnika, koju mu je uputio zakupodavac, zakupodavac će raspisati javni natječaj za davanje u zakup poslovnoga prostora u kojem će početni iznos zakupnine biti onaj koji je ponuđen dosadašnjem zakupniku.

Prednost hrvatskog branitelja na natječaju

U slučaju davanja poslovnog prostora u zakup putem javnog natječaja, sukladno članku 6.a stavak 3. Zakona o zakupu i prodaji poslovnoga prostora, u svezi sa člankom 58. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, općine, gradovi, županije, Grad Zagreb i Republika Hrvatska te pravne osobe u njihovu vlasništvu ili pretežitom vlasništvu, obvezni su na sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora za obrtničku ili samostalnu profesionalnu djelatnost ako sudjeluju u javnom natječaju i udovolje uvjetima iz najpovoljnije ponude:

– sa članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– sa članovima obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– s HRVI iz Domovinskog rata,

– s dragovoljcem iz Domovinskog rata,

– te s ostalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su proveli u obrani suvereniteta Republike Hrvatske najmanje 12 mjeseci.

Iz navedene odredbe vidljivo je da prvenstveno pravo na sklapanje ugovora o zakupu poslovnoga prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, općina, gradova, županija i Grada Zagreba, te pravnih osoba u njihovu vlasništvu ili pretežitom vlasništvu imaju samo hrvatski branitelji - fizičke osobe (obrtnici ili samostalni djelatnici), a ne i pravne osobe u kojima su branitelji npr. osnivači, udjeličari, dioničari, direktori, članovi uprave i nadzornog odbora itd.