c S
U središtu

Uknjižba prava vlasništva bez isplate kupoprodajne cijene

15.02.2010 U jednom predmetu na županijskom sudu zauzeto je stajalište o tome je li moguće (i dopušteno) uknjižiti kupca kao vlasnika nekretnine, bez da je prodavatelju isplatio kupoprodajnu cijenu.
Prema članku 52. stavku 1. Zakona o zemljišnim knjigama, zemljišnoknjižni sud dopustit će uknjižbu samo na temelju javnih isprava ili privatnih isprava na kojima je istinitost potpisa ovjerovljena na način propisan posebnim zakonom.

Što se uknjižbe na temelju privatnih isprava tiče, nadalje je člankom 54. Zakona o zemljišnim knjigama propisano da privatne isprave na temelju kojih se dopušta uknjižba, trebaju, osim onoga što se i inače zahtijeva za isprave, sadržavati i:

a) točnu oznaku zemljišta ili prava glede kojega se uknjižba zahtijeva

b) izričitu izjavu onoga čije se pravo ograničava, opterećuje, ukida ili prenosi na drugu osobu da pristaje na uknjižbu. Ta se izjava može dati i u posebnoj ispravi ili u prijedlogu za upis. Ali, u takvim slučajevima, isprava ili prijedlog koji sadrže izjavu, moraju sadržavati sve ono što se zahtijeva za uknjižbu. Onaj čije se pravo ograničava, opterećuje, ukida ili prenosi na drugu osobu, može pristanak za uknjižbu dati uvjetno ili oročeno izričitom izjavom u ispravi.

U jednom predmetu (Županijski sud u Varaždinu, Gž-768/06-2 od 24. travnja 2006.) raspravljalo se o tome je li moguće (i dopušteno) uknjižiti kupca kao vlasnika nekretnine, bez da je kupac prodavatelju isplatio kupoprodajnu cijenu.

U odluci je, između ostalog, navedeno sljedeće:

"Žaliteljice valja upozoriti da Ugovor o prodaji, kao i Aneks navedenog Ugovora, na temelju kojeg predlagatelj zahtijeva uknjižbu prava vlasništva, sadržava točnu oznaku zemljišta u pogledu kojeg se uknjižba zahtijeva, kao i izričitu izjavu protustranaka da pristaju na uknjižbu, koja je sadržana u Ugovoru o prodaji od 30. prosinca 1996.

Naime, odredbom čl. 3. Ugovora o prodaji, sklopljenog između stranaka 30. prosinca 1996., određeno je da žaliteljice ovlašćuju predlagatelja da na osnovi ovog Ugovora, a bez svakog daljnjeg pitanja i odobrenja, ishodi u zemljišnim knjigama uknjižbu prava vlasništva na nekretninama iz čl. 1. na ime i vlasništvo kupca.

Dakle, navedeni Ugovor sadrži pristanak žaliteljica za uknjižbu prava vlasništva u korist predlagatelja, bezuvjetno, dok je isplata cjelokupne kupoprodajne cijene, prema izričitoj odredbi čl. 5. Ugovora, utvrđena kao uvjet za predaju nekretnina u posjed predlagatelju. Iz navedenih razloga, okolnost da žaliteljicama nije isplaćena kupoprodajna cijena, ne može biti od značaja u odnosu na ocjenu pravilnosti pobijanog rješenja, kao niti činjenica da se između stranaka u vezi s tim vodi parnica pod brojem P-____/01."


Dakle, ako kupac nije isplatio kupoprodajnu cijenu prodavatelju, to nije zapreka za uknjižbu prava vlasništva na temelju kupoprodajnog ugovora, ako isprave na temelju kojih se zahtijeva uknjižba prava vlasništva inače ispunjavaju Zakonom o zemljišnim knjigama predviđene opće i posebne pretpostavke za uknjižbu prava vlasništva.