c S
U središtu

Od 9. travnja 2010. ponovno zabrana pušenja

29.03.2010 Ugostiteljima koji i nadalje žele omogućavati pušenje u svojim objektima, sljedeći tjedan istječe rok za prilagodbu uvjetima propisanim izmijenjenim Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.
Nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda 9. listopada 2009., započeo je rok od 6 mjeseci prilagodbe zbog posljedica gospodarske krize, u kojem je ugostiteljske objekte potrebno prilagoditi odredbama Zakona ukoliko se u njima i nadalje namjerava dopuštati pušenje.

Vlasnici takvih ugostiteljskih objekata dužni su Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi podnijeti zahtjev o ispunjavanju uvjeta za prostor za pušenje i za pušački prostor, kako bi ishodili rješenje.

Zahtjev se može podnijeti bilo kada, no do 9. travnja 2010. potrebno je imati pravovaljano rješenje za prostor za pušenje ili pušački prostor ukoliko će se u ugostiteljskom objektu omogućavati pušenje.

Prostor za pušenje jest potpuno zatvoren prostor koji je fizički odvojen od drugih zatvorenih prostora (članak 2. točka 12.). Dio je ugostiteljskih i drugih objekata većih od 50 kvadrata. U prostorima za pušenje moguće je konzumirati hranu i piće, ali nije moguće usluživanje.

Prostor za pušenje moguće je uvesti u svim vrstama ugostiteljskih objekta koji su definirani Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina "Restorani", "Barovi", "Catering objekti" i "Objekti jednostavnih usluga".

Prema članku 14. Zakona, prostor za pušenje mora ispunjavati sljedeće uvjete:

- mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor

- površina prostora ne smije biti manja od 10 m2

- prostor ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine javnoga prostora, odnosno 20% površine prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima - prostor ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore

- u prostoru se ne smije usluživati hrana ni piće.

Prostor za pušenje mora biti zatvorena prostorija sa cijelom površinom svih pripadajućih zidova i stropa, s kliznim vratima koja se moraju samostalno zatvarati. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se kao dio zida. Iznad ili uz vrata prostora za pušenje mora se nalaziti oznaka "Prostor za pušenje" s navedenim brojem osoba koje istodobno prostor za pušenje može primiti (članak 15.). Takav prostor mora biti opremljen ventilacijskim sustavom i sustavom za filtriranje koji je sastavni dio prostora za pušenje i koji je fizički odvojen od drugoga ventilacijskog sustava zatvorenoga javnog prostora u kojem je prostor za pušenje (članak 16-20.).

Dakle, svi ugostiteljski objekti mogu imati prostor za pušenje, no takav prostor mora biti velik minimalno 10m2, te smije zauzimati maksimalno 20% prostora. Objekti koji isključivo uslužuju piće, a nisu u mogućnosti osposobiti prostor za pušenje od minimalno 10m2, te imaju uslužnog prostora do 50m2, mogu se u cijelosti proglasiti pušačkim prostorom i istaknuti oznaku o dozvoli pušenja, ako za to ishode pravovaljano rješenje uz uvjet udovoljavanja svim propisanim tehničkim uvjetima.

U ugostiteljskim objektima u kojima se isključivo uslužuje piće i koji se nalaze unutar trgovačkih centara, a nisu odijeljeni od samog prostora trgovačkog centra, pušenje nije dopušteno.

Na temelju naputka Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi od prošle godine, na snazi je mogućnost da se na ugostiteljskim terasama, za koje je rješenjem nadležnog tijela za utvrđivanje uvjeta za obavljanje poslova ugostiteljstva utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane za prostore za usluživanje na otvorenom, mogu usluživati jela i pića te dopustiti pušenje, jer se one ne smatraju zatvorenim javnim prostorom.

Zadovoljavanje uvjeta prostora za pušenje i pušačkog prostora rješenjem donosi ministar, a primjerci zahtjeva za izdavanje rješenja za prostor za pušenje, zahtjeva za pušački prostor i izjave koju je potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika, dostupni su na Internetskim stranicama Hrvatske obrtničke komore www.hok.hr, te na stranicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi www.mzss.hr, a mi ih donosimo na kraju ovoga teksta.

Što zbog same cijene ugradnje ventilacije, neisplativosti investicije (zbog možebitne potpune zabrane pušenja 2012. godine u EU) te nadolazećeg lijepog vremena i mogućnosti korištenja terasa, zahtjev za prostor za pušenje odnosno za pušački prostor ministarstvu je do sada poslalo tek osamdesetak ugostitelja što znači da će ugostiteljski objekti od travnja opet biti nepušačke zone.

Pripremila: Ljiljana Drakulić, dipl. iur.

Zahtjev za izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za prostor za pušenje

Izjava koju je potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika

Zahtjev za izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za pušački prostor