c S
U središtu

Što istražuje novoosnovano Istražno povjerenstvo za INA-u?

12.04.2010 Dana 26. ožujka 2010. godine u Saboru je gotovo jednoglasno (s jednim suzdržanim glasom), na prijedlog SDP-a, donesena Odluka o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi sklapanja Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima koji se odnose na društvo INA – Industrija nafte d.d. te Glavnog ugovora o plinskom poslovanju sa strateškim partnerom MOL Hungarian Oil and Gas PLC.
Temelj za donošenje ove Odluke sadržan je u članku 92. Ustava RH i članku 2. Zakona o istražnim povjerenstvima koji omogućavaju osnivanje povjerenstava za svako pitanje od javnog interesa. U ovom slučaju javni interes očituje se u velikom utjecaju tvrtke INA - Industrija nafte d.d. na standard građana i hrvatsko gospodarstvo (tvrtka, zajedno s dobavljačima zapošljava preko 50 000 ljudi te je najveći uvoznik i proizvođač plina i drugih energenata na hrvatskom tržištu - vodeća je u energetskom sektoru koji se smatra nacionalnim interesom).

Također, objavom Prve izmjene i dopune osnovnog Ugovora između MOL-a i Vlade RH (koju je u ime Vlade potpisao u zadnje vrijeme podosta spominjan tadašnji potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec), na vidjelo izlazi činjenica da za samo 2,3% više udjela u vlasništvu u odnosu na Vladu RH, MOL ima gotovo 100% upravljačkih prava u INA-i, što je u javnosti izazivalo osjećaj da imovina RH nije odgovarajuće zaštićena.

Preuzimanjem plinskog posla Vlada RH preuzela je i vjerojatni gubitak od INA-e u iznosu četiri milijarde kuna u narednih pet godina dok se cijena plina ne dovede na razinu profitabilnosti, a od INA-e je kupljeno skladište Okoli i plin koji je bio uskladišten u njemu.

Kako se nadalje navodi u Prijedlogu ove Odluke, INA je u ovom trenutku dužna proračunu otprilike milijardu kuna na ime poreza i trošarina. Sve navedeno ukazuje da je Vlada RH poduzela neke poslovne odluke koje javnosti nisu odgovarajuće objašnjene odnosno nije jasno kojim se interesom Vlada RH rukovodila prilikom njihovog donošenja.

Također, javni  interes očituje se i u potrebi da se utvrdi jesu li članovi povjerenstva koji su pregovarali s MOL-om oko izmjena odnosa između strateških partnera radili u interesu hrvatskih građana i zaštite imovine i nacionalnih interesa RH, koje su sve osobe sudjelovale u postupku pregovora, jesu li možda bile u sukobu interesa itd.

Cilj rada Istražnog povjerenstva je utvrđivanje svih činjenica u vezi pripreme, odobrenja od strane Vlade RH te potpisa Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima koji se odnose na društvo INA – Industrija nafte d.d i Glavnog ugovora o plinskom poslovanju tj. je li u tom postupku bio zaštićen javni interes odnosno je li došlo do eventualnog prikrivanja činjenica u vezi s time.

Istražno povjerenstvo koje ima devet članova (imenuje ih Hrvatski sabor iz redova zastupnika razmjerno stranačkom sastavu), dužno je utvrditi:

- zbog čega su MOL-u dana veća upravljačka prava nego je uobičajeno za strateške partnere koji imaju približno isti udjel u INA-i

- zbog čega se u postupak privatizacije nije uključila još neka zainteresirana tvrtka

- tko je bio član Povjerenstva za pregovore sa MOL-om te koje su druge osobe eventualno sudjelovale u postupku pregovora

- zbog čega je Vlada odlučila preuzeti plinski posao

- zbog čega je kupljeno plinsko skladište Okoli s plinom u njemu

- postoje li i drugi poslovi koji su povezani sa sklapanjem Ugovora spomenutih u ovom zahtjevu za osnivanjem istražnog povjerenstva

- je li bilo eventualnih pogodovanja MOL-u tijekom cijelog postupka

- jesu li u ovom slučaju zaštićeni interesi i imovina Republike Hrvatske

- zbog čega Vlada RH nije obavještavala Hrvatski Sabor o tijeku investiranja u hrvatske rafinerije kako je to bilo predviđeno te daljnjem tijeku privatizacije INA-e

- je li zbog eventualnih nepravilnosti oštećen Državni proračun RH i u kojem iznosu

- jesu li sudionici ovih poslovnih aktivnosti davali kakve netočne ili nepotpune izjave o njima kojima su obmanjivali javnost i jesu li poduzimali bilo kakve radnje radi prikrivanja eventualnih nezakonitosti u svom ili u djelovanju drugih osoba

- sve ostale relevantne činjenice vezane uz postupak pregovora i sklapanja Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima koji se odnose na društvo INA – Industrija nafte d.d., te Glavnog ugovora o plinskom poslovanju. Povjerenstvo je dužno obaviti istraživanje za koje je osnovano najkasnije u roku od tri mjeseca te nakon toga Hrvatskom saboru podnijeti izvješće s prijedlogom mjera.

U postupku istraživanja Povjerenstvo je dužno izvršiti uvid u svu dokumentaciju i druge isprave vezane uz predmet istrage, pribaviti izjave svjedoka i nalaze vještaka te svakoj osobi čiji se rad ili ponašanje ispituje, omogućiti očitovanje o činjenicama i okolnostima toga djelovanja.

U javnosti prevladava mišljenje da ovo Istražno povjerenstvo zapravo ne može napraviti ništa osobito, a ako je zaista tako onda nimalo ne čudi iznenadna sloga vladajućih i opozicije u njegovom osnivanju. Dajemo im tri mjeseca da nam dokažu suprotno.