c S
U središtu

Tumačenje pojma radnog staža

15.04.2010 Nerijetko se u pravilnicima o radu ili kolektivnim ugovorima nalaze odredbe u kojima se neka prava iz radnog odnosa vezuju uz pojam duljine „radnog staža“. Budući da niti Zakon o radu niti neki drugi propis Republike Hrvatske, ne definira pojam radnog staža, u praksi često nastaju prijepori kada je u pitanju opseg radničkih prava.
U radnopravnoj praksi potpuno je uvriježeno da se nekim izvorima radnog prava, pri čemu se prvenstveno misli na pravilnik o radu, kolektivni ugovor i ugovor o radu, propisuje, odnosno ugovara (ponekad i) značajno veći opseg radničkih prava, nego što je to zajamčeno Zakonom o radu (NN 149/09).

Takvo postupanje u skladu je sa člankom 7. stavkom 1. Zakona o radu prema kojem poslodavac, radnik i radničko vijeće te sindikati i udruge poslodavaca, mogu ugovoriti uvjete rada koji su za radnika povoljniji od uvjeta određenih tim ili drugim Zakonom.

Tako je čest slučaj da odredbe (najčešće) pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora propisuju da, primjerice, radnik ima pravo na plaću uvećanu za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža, na dodatni broj dana godišnjeg odmora za određeni broj godina radnog staža. Pritom se ne definira što bi, u tom smislu, bio radni staž.

Najčešće se taj pojam u praksi izjednačava s pojmom mirovinskog staža, kako ga definira Zakon o mirovinskom osiguranju (članak 22.). 

Zakon o radu kao opći propis o radnim odnosima ne definira pojam tzv. radnog staža, odnosno postojanje i opseg niti jednog prava iz radnog odnosa ne uvjetuje određenom dužinom ukupnog radnog staža, već za ostvarivanje određenih prava iz radnog odnosa utvrđuje kao uvjet samo određeno trajanje radnog odnosa, trajanje ugovora o radu ili neprekidni rad za poslodavca kod kojeg je radnik u radnom odnosu i slično.

Ako se radi o odredbama kolektivnog ugovora, tumačenje pojma radni staž trebala bi dati zajednička komisija ili tijelo predviđeno kolektivnim ugovorom. U nedostatku zajedničkog tijela, tumačenje kolektivnog ugovora mogu dati suglasno stranke ugovora, odnosno arbitraža ako je predviđena.

Tumačenje pojma što je ukupni radni staž treba dati donositelj akta kojim je taj staž određen kao kriterij za opseg ostvarivanja nekog prava.

Tako bi tumačenje toga pojma predviđenog pravilnikom o radu trebao dati poslodavac. Ako se radi o kolektivnom ugovoru, kako je već navedeno, tumačenje toga prava (dakle i radnog staža, ako je sadržan ugovorom) daje zajedničko tijelo predviđeno tim ugovorom za njegovo tumačenje.