c S
U središtu

Pravo na ispravak objavljene informacije

23.04.2010 Vijeće za elektroničke medije propisalo je nova Pravila za ostvarivanje prava na ispravak u programima pružatelja audio i audiovizualnih medijskih usluga koja uređuju pravo na ispravak netočne ili nepotpune informacije u programima radija i televizije.
U današnje vrijeme, kada su informacije putem medija sveprisutne i svima dostupne, nije rijetkost da su pojedinci ili pravne osobe ponekad izloženi svojevrsnom medijskom progonu. To ostavlja dojam začaranog kruga u kojem vlada senzacionalizam, odnosno ponekad izgleda da mediji čine sve kako bi gledateljima pružili što zanimljiviju informaciju pri čemu ne vode dovoljno računa o njezinom utjecaju na osobu o kojoj informiraju javnost odnosno o posljedicama koje netočne ili nepotpune informacije mogu imati na njezin život.

Stoga je ovim Pravilima određeno da fizičke i pravne osobe, te organizacije i tijela imaju pravo od glavnog urednika ili direktora programa zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njihova prava ili interesi. Takav zahtjev može se postaviti 30 dana od objave informacije (članak 1.).

Pod pojmom ispravak ne misli se samo na ispravak u užem smislu, odnosno ispravljanje pogrešnih tvrdnji ili netočnih navoda u objavljenoj informaciji, već i na iznošenje činjenica i okolnosti kojima povrijeđeni pobija ili s namjerom pobijanja bitno dopunjuje navode u objavljenom tekstu, što odgovara pojmu ispravak opisanom u članku 40. Zakona o medijima.

Ispravak se ne može zahtijevati ako je pružatelj audio i audiovizualne medijske usluge do dana podnošenja zahtjeva, već sam objavio ispravak iste informacije.

Ispravak se mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je objavljena inkriminirajuća informacija. Objavljuje se čitanjem u istom programu i terminu u kojem je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi (članak 2.). Također, ispravak mora biti objavljen u prvom, istovrsnom dnevnom programu ili publikaciji pružatelja audio i audiovizualnih medijskih usluga nakon primitka ispravka, no u istom programu zajedno s ispravkom ne smije se objaviti i komentar tog ispravka ili odgovor na njega.

Glavni urednik ili direktor programa ima pravo na neobjavljivanje ispravka iz razloga taksativno navedenih u članku 3. stavak 4. Pravila, ali je dužan o razlozima neobjavljivanja pisano obavijestiti tražitelja u roku predviđenom za objavu ispravka.

Ukoliko zainteresirana osoba u roku od osam dana od objave informacije obavijesti da će zahtijevati objavu ispravka, glavni urednik ili direktor programa dužan je čuvati presliku/snimku informacije na koju se zahtjev odnosi sve dok se traženi ispravak ne objavi, odnosno ne dovrši sudski postupak koji se eventualno vodi u vezi s objavom sporne informacije, odnosno dok ne proteknu zakonom propisani rokovi za ostvarivanje prava na ispravak ili sudsku zaštitu (članak 5.).

Podnositelj zahtjeva na ispravak čija prava na objavljivanje ispravka nisu ostvarena, ima pravo, u roku od 30 dana od proteka roka za objavu ispravka, podići tužbu protiv odgovornog glavnog urednika ili direktora programa pred općinskim sudom na čijem se području nalazi sjedište, odnosno stalno prebivalište pružatelja audio i audiovizualne medijske usluge putem koje je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Odredbe ovih Pravila primjenjuju se isključivo u slučaju ispravka netočno objavljene informacije, dok znanstvena ili umjetnička kritika ne daje pravo na ispravak, osim ako se njime ispravljaju netočni ili uvredljivi navodi.

Pripremila: Karla Štingl, dipl. iur.