c S
U središtu

Otpremnina u slučaju profesionalne nesposobnosti za rad djelomično uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću

13.05.2010 U radnopravnim odnosima, u točno određenim slučajevima, Zakon o radu jamči radnicima pravo na otpremninu. Jedan od tih slučajeva je i situacija kad se radniku otkazuje ugovor o radu zbog nastale profesionalne nesposobnosti za rad koja je uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.
Naime, člankom 80. Zakona o radu propisano je:

„(1) Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a koji nakon završenog liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad, ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi mu inače pripadao.

(2) Radnik koji je neopravdano odbio ponuđene poslove iz članka 78. stavka 1. ovoga Zakona nema pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu.“

Kada se govori o poslovima iz članka 78. stavak 1. Zakona o radu, misli se na poslove koje je radnik, s obzirom na utvrđenu profesionalnu nesposobnost za rad, sposoban obavljati, a koji što je više moguće moraju odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

Budući da se u članku 79. Zakona o radu govori o otkazu ugovora o radu u slučaju profesionalne nesposobnosti za rad ili neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti, koji podrazumijeva otkazni rok i otpremninu, a uzimajući u obzir odredbu o dvostrukoj otpremnini, za zaključiti je da pravo na dvostruku otpremninu ima radnik kojem je poslodavac dao otkaz iz razloga utvrđene profesionalne nesposobnosti za rad ili neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti kao posljedice ozljede na radu ili profesionalne bolesti, zbog čega je radnik u nemogućnosti nadalje obavljati ugovorene poslove (radilo bi se o osobnom uvjetovanom otkazu).

No, postavlja se pitanje prava na dvostruku otpremninu u slučaju otkaza ako je profesionalna nesposobnost za rad, odnosno neposredna opasnost od nastanka invalidnosti uzrokovana samo djelomično ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

Primjerice, ozljeda na radu, odnosno profesionalna bolest uzrokom je samo 50% profesionalne nesposobnosti za rad. Tada se opravdano postavlja pitanje ima li, i u slučaju samo djelomične uzrokovanosti profesionalne nesposobnosti za rad ili neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, radnik pravo na dvostruku otpremninu ili samo na njezin razmjerni dio?

U tom slučaju bilo bi pravično radniku priznati pravo na dvostruku otpremninu u razmjernom dijelu, odnosno u postotku u kojem je ozljeda na radu/profesionalna bolest uzrok profesionalne nesposobnosti za rad, odnosno neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti.