c S
U središtu

Prelazak prava i obveza zaštićenog najmoprimca na drugu osobu

07.06.2010 Prava i obveze zaštićenog najmoprimca, u slučaju njegove smrti ili napuštanja stana, prelaze na osobu navedenu u ugovoru o najmu stana, koja je prema Zakonu o stambenim odnosima imala status člana obiteljskog domaćinstva, a u slučaju da i ona umre ili napusti stan, prava i obveze zaštićenog najmoprimca prelaze dalje na neku od drugih osoba upisanih u ugovor o najmu stana kojeg je sklopio prvi zaštićeni najmoprimac, a koja je također imala status člana obiteljskog domaćinstva.
Prelazak prava i obveza zaštićenog najmoprimca na drugu osobu propisuje članak 38. Zakona o najmu stanova, koji određuje da u slučaju smrti zaštićenog najmoprimca ili kada zaštićeni najmoprimac napusti stan, prava i dužnosti zaštićenog najmoprimca iz ugovora o najmu prelaze na osobu navedenu u ugovoru o najmu stana, ovisno o sporazumu tih osoba. U slučaju spora, najmoprimca će odrediti najmodavac.

Osoba određena za novog zaštićenog najmoprimca dužna je od najmodavca u roku od 60 dana od dana nastale promjene zatražiti sklapanje ugovora o najmu, a najmodavac je dužan s njom sklopiti ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, s pravima i obvezama zaštićenog najmoprimca.

„Osoba navedena u ugovoru o najmu stana“, u smislu navedenog Zakona, je ona navedena u članku 37., odnosno osoba koja na dan stupanja na snagu Zakona o najmu stanova ima pravni položaj člana obiteljskog domaćinstva, stečenog prema odredbama Zakona o stambenim odnosima (NN 51/85, 42/86, 22/92 i 70/93). Ta se osoba upisuje se u ugovor o najmu stana.

Kod sklapanja prvog ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom (nakon stupanja na snagu Zakona o najmu stanova), bio je čest slučaj da se osim zaštićenog najmoprimca u ugovor, u smislu navedenog, upiše ne samo jedna, već više osoba – članova obiteljskog domaćinstva (npr. supruga i dvoje djece).

S obzirom na to da prava i obveze zaštićenog najmoprimca, sukladno navedenom članku 38. Zakona o najmu stanova, prelaze na osobe upisane u ugovor o najmu stana, nakon smrti prvog zaštićenog najmoprimca njegova prava i obveze mogu prijeći na bilo koju osobu upisanu u ugovor, s tim da činjenica da neka od tih osoba nije prema sporazumu članova obitelji određena za idućeg zaštićenog najmoprimca ne znači se njegovo pravo, da jednom i on bude zaštićeni najmoprimac, iscrpilo.

Ako je npr. prvi zaštićeni najmoprimac bio suprug, u ugovor su upisane supruga i kćer, a nakon njegove smrti prava i obveze zaštićenog najmoprimca sporazumno su prešla na suprugu. Nakon njezine smrti status zaštićenog najmoprimca ponovno se prenosi na daljnju osobu – člana obiteljskog domaćinstva, ako ona postoji. U konkretnom slučaju ta daljnja osoba je kćer i ona je u smislu Zakona o najmu stanova ovlaštena preuzeti prava i obveze zaštićenog najmoprimca prije sebe (svoje majke).

Dakle, u stanu će stanovati osoba sa statusom zaštićenog najmoprimca sve dok se kroz taj status ne iscrpe sve osobe koje su prema Zakonu o stambenim odnosima imale status člana obiteljskog domaćinstva i koje su kao takve bile upisane u ugovor kojeg je sklopio prvi zaštićeni najmoprimac.