c S
U središtu

Mreža za ruralni razvoj

10.09.2010 Mreža za ruralni razvoj uspostavljena je radi pomoći Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u provedbi mjera ruralnog razvoja sa zadacima promicanja informacija o ruralnom razvoju, razmjena ideja i dobre prakse u provedbi programa ruralnog razvoja u RH i EU, promidžbe mjera programa ruralnog razvoja, promicanja partnerstva i suradnje članova i podizanja svijesti i kapaciteta svih članova te vizijom ravnomjerno razvijene Hrvatske, u kojoj stanovnici ruralnih prostora svojim društvenim i gospodarskim djelovanjem pridonose njezinom razvoju te aktivno sudjeluju u brizi i očuvanju prostora u kojem žive.
Udruga Hrvatska mreža za ruralni razvoj (dalje: HMRR), osnovana je početkom 2006. godine kako bi se pridonijelo poboljšavanju uvjeta za cjelovit razvoj i kvalitetan život u ruralnim područjima.

HRMM se zalaže za održiv ruralni razvoj u Hrvatskoj, s ciljem okupljanja i povezivanja organizacije različitih profila radi razmjene mišljenja, informacija, znanja i iskustava, poticanja, organiziranja i pomaganja aktivnosti s područja razvoja ruralnog prostora, poticanja razvoja ruralnih zajednica te povezivanja različitih sektora u tima zajednicama, kao i unapređenja uvjeta za cjeloviti razvoj ruralnih područja Hrvatske i poboljšanja kvalitete življenja i broja radnih mjesta u njima.

Rukovodeći se dobrom europskom praksom i pristupom LEADER (koji se u Europi primjenjuje od 1991. godine), HMRR slijedi načela održivog ruralnog razvoja, pristupa temeljenog na osobitostima područja, pokretanja zajednica koje kasne u uključivanju u razvojne procese, pristupa odozdo prema gore, razvoja lokalnih partnerstva u pristupima i djelovanju, umrežavanja i suradnje, inovativnosti, integralnog pristupa i lokalnog financiranja i upravljanja. LEADER je akronim od francuskog naziva "Poveznica između djelovanja u ruralnom razvoju".

Kako i samo ime govori, to je metoda mobiliziranja i prijenosa ruralnog razvoja u njegove lokalne zajednice, što je u potpunosti drukčije od provođenja unaprijed određenih mjera i ona potiče ruralna područja da otkriju nove načine da postanu ili ostanu konkurentna, da na najbolji način iskoriste svoje prednosti i da uspješno prebrode sve zapreke s kojima se susreću, kao što su sve starije stanovništvo, manjak uslužnih djelatnosti ili nedostatak radnih mjesta.

Na ovaj način doprinosi poboljšanju kvalitete života u ruralnim područjima kako za obitelji na vlastitim gospodarstvima, tako i za šire seosko stanovništvo. Pri tome se koristi holistički pristup da odgovori na ruralne probleme. Iskustvo je pokazalo da LEADER može uistinu unaprijediti svakodnevni život ljudi u ruralnim područjima i da može odigrati važnu ulogu u poticanju pronalaženja inovativnih rješenja za stare i nove ruralne probleme.

HMRR je 2010. godine primljena u članstvo Partnerstva za ruralni razvoj - PREPARE, ugledne europske mreže, čiji su članovi europske i nacionalne organizacije za ruralni razvoj koje pripadaju civilnom sektoru.

Na temelju članka 67. stavak 2. Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, donesen je Pravilnik o Mreži za ruralni razvoj (NN 99/10), kojim se propisuju uvjeti i način uspostavljanja, njezina organizacija i djelovanje.

Mrežu čine članovi, jedinica za potporu mreži (Tajništvo mreže) i upravljački odbor (članak 4. – 6.). Kao članovi, mogu se javiti tijela državne uprave, stručne ustanove u poljoprivredi i ruralnom razvoju, jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave, regionalne i lokalne razvojne agencije, poljoprivredna gospodarstva, obrazovne i znanstvene institucije iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, udruge i komore vezane uz poljoprivredu i ruralni razvoj i ostale fizičke i pravne osobe čije aktivnosti su vezane uz poljoprivredu i ruralni razvoj.

Jedinica za potporu HMRR-a (tajništvo mreže) djeluje u Ministarstvu pri Upravi za ruralni razvoj, Upravnoj direkciji SAPARD/IPARD programa.

Upravljački odbor ima dvadeset jednog člana, a sastavljen je od predstavnika više ministarstava, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te stručnih, obrazovnih i znanstvenih institucija.

Od ostalih dokumenata vezanih uz rad HMRR izdvajaju se IPARD program, Strategija ruralnog razvoja RH 2008.-2013. koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske, 2011. – 2013. koju je donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Danas je usprkos teškoj ekonomskoj i gospodarskoj situaciji moguće poboljšanje uvjeta i kvalitete života i razvoja ruralnih područja, čemu znatan doprinos daje i HMRR, svojim modernim pristupom problematici. Značaj djelovanja HMRR-a očituje se i u tome što će samo od 2007. do 2011. godine kroz IPARD program u Republici Hrvatskoj korisnicima biti dostupno 179.000.000 EUR (1,3 milijarde HRK) potpore. Svakako treba težiti osnivanju sličnih mreža i na drugim područjima djelovanja.