c S
U središtu

Uporaba tuđe nekretnine radi izvođenja radova

30.09.2010 radoviPristup na susjedovu nekretninu ponekad će biti neophodan radi građenja, održavanja i obavljanja popravaka na nekretninama ili drugih radova potrebnih za uporabu ili korištenje nekretnine, jer se to neće moći obaviti iz vlastitog zemljišta.

Pristup na tuđu (susjedovu) nekretninu ponekad je nužan, najčešće zbog izvođenja građevinskih radova. Primjerice, vlasnik kuće namjerava staviti toplinsku izolaciju na kuću, što zahtijeva polaganje skela uz fasadu, što će, u slučaju da se jedan zid kuće nalazi na međi ili tik uz među, značiti da se skele moraju postaviti na susjedovu nekretninu, budući da na toj strani kuće neće biti moguće radove obaviti s vlastitog zemljišta.

Ovdje se u biti radi o jednom od tzv. susjedskih prava, koje uređuje temeljni propis u stvarnopravnim odnosima – Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a koje se zove uporaba tuđe nekretnine radi izvođenja radova.

Naime, člankom 107. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da vlasnik nekretnine na kojoj je nužno obaviti radove potrebne za njezinu uporabu ili korištenje može privremeno uporabiti tuđe zemljište radi izvođenja radova, postavljanja skele i sl., ako se to na drugi način ne može izvesti.

Tako i sudska praksa: „Odredbe o upotrebi tuđe nekretnine radi izvođenja radova (čl. 107. ZV) primjenjuju se i kada treba upotrijebiti stan (prolaziti njime)“, Županijski sud u Zagrebu, Gž-5684/00 od 27. ožujka 2001.;

„Pod pojmom uporabe tuđeg zemljišta radi izvođenja radova, postavljanja skele i slično treba smatrati i uporabu objekata sagrađenih na tom zemljištu, pa tako i krovište kuće“, Županijski sud u Koprivnici, Gž-1864/05-2 od 23. veljače 2005.;

„Vlasniku dijela zgrade može se narediti da dopusti pristup na svoj balkon vlasniku drugog dijela zgrade radi popravka i bojenja fasade, što ne bi inače mogao učiniti bez pristupa na balkon“, Vrhovni sud Hrvatske, Rev-933/85 od 26. lipnja 1985.;

„Izreka odluke kojom se dopušta tužiteljima da se koriste tuđom nekretninom radi izvođenja radova na svojoj nekretnini mora sadržavati, među ostalim, i vremenski određenu obvezu tuženika na trpljenje kao i obvezu tužitelja da nekretninu tuženika dovede u stanje u kojem se nalazila prije toga te da naknadi počinjenu štetu po općim propisima o odgovornosti za štetu“, Županijski sud u Varaždinu, Gž-1385/05-2 od 20. rujna 2005.

Prema istom članku, stavku 2., proizlazi da je onaj koji je uporabio tuđu nekretninu za potrebe izvođenja radova, dužan, čim prestane potreba za takvu uporabu, dovesti je u stanje u kojem se nalazila prije toga, a počinjenu štetu naknaditi po općim propisima o odgovornosti za štetu.

Za uporabu zemljišta radi izvođenja radova, na zahtjev vlasnika nekretnine koja je privremeno uporabljena plaća se primjerena naknada, koja ne može biti manja od one na koliku bi imao pravo da je bilo provedeno nepotpuno izvlaštenje njegova zemljišta.

Za slučaj da susjed ne dopušta upotrebu svoje nekretnine na neko vrijeme radi izvođenja radova na susjednoj kući, pravo na upotrebu susjedove nekretnine morat će se ostvarivati sudskim putem.