c S
U središtu

Stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika

19.11.2010 Stalno stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika predstavlja trajno upotpunjavanje i unapređivanje znanja i vještina za obnašanje sudačke i državnoodvjetničke dužnosti. Vrste, način, trajanje i vrednovanje stalnog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika te nositelja tog usavršavanja, uređuje novi Pravilnik o pristupu stručnom usavršavanju koji je na snazi od 16. studenoga 2010.

Pravosudni dužnosnici, suci i državni odvjetnici te zamjenici državnih odvjetnika dužni su stalno se stručno usavršavati i sudjelovati u programima obrazovanja i usavršavanja Pravosudne akademije, a mogu sudjelovati i u drugim oblicima obrazovanja i stručnog usavršavanja. Također, dužni su se odazvati na poziv Pravosudne akademije da sudjeluju kao polaznici u programima stručnog usavršavanja ili kao predavači - voditelji.

Ta njihova obveza proizlazi iz članka 96. Zakona o sudovima odnosno članka 122. Zakona o državnom odvjetništvu na temelju kojih je ministar pravosuđa donio Pravilnik o pristupu stručnom usavršavanju koji se, osim na pravosudne dužnosnike, odgovarajuće primjenjuje i na sudske i državnoodvjetničke savjetnike.

Pravosudna akademija, koja je od 1. siječnja 2010. ustrojena kao javna ustanova Zakonom o Pravosudnoj akademiji, nositelj je stručnog usavršavanja koje se obavlja i u podružnicama – Regionalnim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Vrste stručnog usavršavanja odnosno obrazovnih aktivnosti Pravosudne akademije su radionice, seminari, okrugli stolovi, konferencije te studijske posjete i razmjene (članak 5. Pravilnika).

Prijavljivanje za sudjelovanje u pojedinim vrstama stručnog usavršavanja provodi se na način da Pravosudna akademija dostavlja poziv za sudjelovanje u pojedinoj vrsti stručnog usavršavanja predsjedniku suda odnosno Glavnom državnom odvjetniku RH, što je moguće ranije, a najkasnije 20 dana prije održavanja obrazovne aktivnosti. U pozivu je određen broj sudaca odnosno državnih odvjetnika koji mogu sudjelovati u konkretnoj obrazovnoj aktivnosti. Nakon toga predsjednik suda odnosno Glavni državni odvjetnik RH, odabire one suce odnosno državne odvjetnike koji su pokazali interes za sudjelovanje u pojedinoj obrazovnoj aktivnosti te o njima izvještava Pravosudnu akademiju, pri čemu se vodi računa o ravnomjernom prisustvovanju sudaca odnosno državnih odvjetnika sa svojega suda odnosno državnog odvjetništva, o području kojim se sudac odnosno državni odvjetnik bavi, kao i o ciljnoj skupini kojoj je pojedina obrazovna aktivnost namijenjena (članak 6.).

Pravosudni dužnosnik treba pravodobno planirati sudjelovanje u programima stručnog usavršavanja i o toj namjeri pravodobno obavijestiti čelnika pravosudnog tijela u kojem je zaposlen.

Podaci o stručnom usavršavanju u Pravosudnoj akademiji i drugim oblicima stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika sadržani su i u odgovarajućoj evidenciji Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, a uzimaju se u obzir prilikom utvrđivanja ispunjava li pravosudni dužnosnik svoje dužnosti, kao i prilikom ocjenjivanja pravosudnog dužnosnika. Pravosudna akademija također vodi evidenciju – bazu podataka o sudionicima u svim vrstama njezinih stručnih usavršavanja.

Pravosudni dužnosnik dužan je godišnje sudjelovati u najmanje dvije obrazovne aktivnosti Pravosudne akademije koja podatke o tim sudjelovanjima redovito, godišnje ili polugodišnje, dostavlja sudovima odnosno državnim odvjetništvima (članak 9.).

Sudionicima pojedinih obrazovnih aktivnosti (polaznicima i predavačima), koji su aktivnostima prisustvovali u cijelosti, Pravosudna akademija dužna je izdati odgovarajuću potvrdu – certifikat o njihovom sudjelovanju u pojedinoj vrsti stručnog usavršavanja.

Zaključno napominjemo da je Pravosudna akademija 12. studenoga 2010., izradila Kalendar početne obuke vježbenika i stalnog stručnog usavršavanja sudaca, državnih odvjetnika i savjetnika u 2010. godini koji sadrži pregled svih aktivnosti koje se planiraju provesti u tekućoj godini. Uz teme edukacija u kalendaru su navedene i ciljne skupine kojima je ona namijenjena. Također, na internetskim stranicama Pravosudne akademije objavljen je i Program stručnog usavršavanja u 2010. godini.

Pripremila: Ljiljana Drakulić, dipl. iur.