c S
U središtu

Ukinut Zakon o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu

09.12.2010 Hrvatski sabor na svojoj 20. sjednici, 23. studenoga 2010., među ostalim je izglasao i Zakon o prestanku važenja Zakona o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu. Taj Zakon ukinut je zbog nužnosti reorganizacije sustava provedbe obveznoga zdravstvenoga osiguranja u Republici Hrvatskoj, a prestaje važiti 1. siječnja 2011.

Zakon o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu stupio je na snagu 3. kolovoza 2006. godine. Izmjene Zakona donesene su 30. svibnja 2008. (NN 67/08) i odnosile su se na izmjenu naziva vezano uz noveliranje propisa na području zdravstvene zaštite.

Predmet uređenja ovog Zakona bio je sustav obveznoga zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu, određenje nositelja obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu, opsega prava na zdravstvenu zaštitu i drugih prava osoba osiguranih po toj osnovi, uvjeta i načina njihova ostvarivanja i financiranja, kao i prava i obveza nositelja obveznoga zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu, uključujući i prava i obveze ugovornih subjekata nositelja obveznoga zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu.

Sukladno Zakonu, obvezno zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu provodio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.

Programom gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske, kao jedna od mjera reforme javne uprave, predviđena je analiza svrhovitosti postojeće strukture agencija, zavoda i drugih regulatornih tijela. S tim u svezi Vlada Republike Hrvatske donijela je i Zaključak o provedbi aktivnosti i utvrdila odgovarajuće smjernice.

Nastavno na navedeni Program i Zaključak Vlade Republike Hrvatske, nakon izvršene cjelovite analize ukazala se nužnom reorganizacija sustava provedbe obveznoga zdravstvenoga osiguranja u Republici Hrvatskoj. S tim u svezi predložen je jedinstveni nositelj obavljanja poslova obveznoga zdravstvenoga osiguranja i to onoga koje provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sukladno Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, kao i poslova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu koje taj Zavod provodi sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu. U tom je smislu izmijenjen i dopunjen i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Dakle, donošenje Zakona o prestanku važenja Zakona o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu bilo potrebno je radi provedbe Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske, te s tim u svezi Zaključka Vlade od 23. srpnja 2010. godine o reorganizaciji agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem poboljšanja učinkovitosti i ekonomičnosti u provedbi poslova obveznoga zdravstvenoga osiguranja u Republici Hrvatskoj.

Treba napomenuti da s prestankom važenja Zakona (1. siječnja 2011.) prestaju važiti i sljedeći podzakonski akti:

- Uredba o osnivanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu (NN 130/06),

- Pravilnik o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu (NN 2/09),

- Odluka o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu (NN 2/09 i 118/09),

- Opći uvjeti ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu (NN 22/09),

- Mreža ugovornih subjekata medicine rada (NN 142/08),

- Pravilnik o postupku utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu i profesionalne bolesti (NN 125/07, 4/08 i 66/10),

- Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu (NN 125/07 i 4/08),

- Pravilnik o ovlastima i načinu obavljanja vanjskog nadzora kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu (NN 70/10).