c S
U središtu

Utjecaj neisplate kupoprodajne cijene na uknjižbu prava vlasništva

31.12.2010 Okolnost da prodavatelju nije u cijelosti isplaćena kupoprodajna cijena nije od značenja za uknjižbu prava vlasništva ako priloženi kupoprodajni ugovor ima odgovarajući sadržaj i oblik pa predstavlja tabularnu ispravu, podobnu za provedbu zatraženog zemljišnoknjižnog upisa

Jedno od pitanja koje se postavlja u praksi je smije li zemljišnoknjižni sud dopustiti uknjižbu prava vlasništva u zemljišne knjige na temelju ugovora o kupoprodaji, koji, doduše, zadovoljava sve opće i posebne pretpostavke za upis, ali u trenutku podnošenja prijedloga za uknjižbu kupac još nije prodavatelju isplatio cijeli iznos kupovnine, a u ugovoru nije navedeno da je isplata kupovnine uvjet za uknjižbu.

Ovdje treba naglasiti sljedeće: Zakon o zemljišnim knjigama zahtijeva da za zemljišnoknjižni upis budu ispunjene opće i posebne pretpostavke. Ako su u konkretnom slučaju ispunjene sve opće (materijalne i postupovne) kao i posebne pretpostavke zatraženog upisa iz odredbi članka 40., 43., 44., 52., 54., 95. - 99. i 102. Zakona o zemljišnim knjigama, nema razloga da zemljišnoknjižni sud ne udovolji podnesenom prijedlogu za uknjižbu prava vlasništva.

Također, Zakon o zemljišnim knjigama ne propisuje da je isplata kupoprodajne cijene u cijelosti nužan uvjet za zemljišnoknjižni upis.

Okolnost da prodavatelju nije u cijelosti isplaćena kupoprodajna cijena, ne bi smjelo utjecati na prihvaćanje prijedloga za uknjižbu prava vlasništva, podnesenog zemljišnoknjižnom sudu, budući da kupoprodajni ugovor očito predstavlja ispravu odgovarajućeg sadržaja i oblika - tabularnu ispravu podobnu za provedbu zatraženog zemljišnoknjižnog upisa, sukladno odredbi članka 43. i članka 44. Zakona o zemljišnim knjigama.

Naime, ako je iz ugovora kao isprave vidljiv temelj uknjižbe, ako nema očitih nedostataka koji bi dovodili u sumnju njezinu vjerodostojnost, ako su određeno navedene osobe protiv kojih i u čiju korist se upis zahtjeva, a prodavatelj je ugovorom ovlastio kupca da temeljem njega ishodi uknjižbu prava vlasništva na nekretnini na svoje ime, ne uvjetujući to eventualnom isplatom kupoprodajne cijene, te ako su u ispravi navedeni mjesto, dan, mjesec i godina gdje i kad je ta isprava sastavljena, isprava ispunjava sve opće i posebne pretpostavke za zemljišnoknjižni upis, odnosno uknjižbu prava vlasništva.