c S
U središtu

Plaćanje poreza na promet nekretnina na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju

14.01.2011 U svakodnevnom životu neki ljudi osiguravaju sigurnu i bezbrižnu starost ugovaranjem vođenja brige i njege za sebe do smrti, a za uzvrat onome tko ih je uzdržavao nakon svoje smrti daju u vlasništvo svoju imovinu ili dio imovine, a najčešće nekretninu u kojoj su živjeli pri čemu onaj tko je vlasništvo stekao mora platiti i porez na promet nekretnina.

Ovdje se zapravo radi o jednom specifičnom ugovornom odnosu, kojeg regulira Zakon o obveznim odnosima (NN 35/05 i 41/08) člancima 579.-585.

Dakle, u opisanom slučaju sklapa se ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim se jedna strana (davatelj uzdržavanja) obvezuje da će drugu stranu ili trećega (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti, a druga strana izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja. Ako nije drukčije ugovoreno, ugovorom o doživotnom uzdržavanju obuhvaćene su i sve pripadnosti stvari ili prava koji su predmet toga ugovora.

Specifično je, kada je predmet ugovora nekretnina, da se prema tom ugovoru prijenos prava vlasništva odgađa do trenutka smrti uzdržavane osobe. U međuvremenu, odnosno od sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju do smrti primatelja uzdržavanja, davatelj uzdržavanja ovlašten je zatražiti zabilježbu toga ugovora u zemljišnu knjigu.

Kada dođe do prijenosa prava vlasništva s primatelja na davatelja uzdržavanja (a to je, kako smo naveli, trenutak smrti uzdržavane osobe), onaj koji je vlasništvo stekao, a radi se o stjecanju vlasništva nekretnine, morat će platiti i porez na promet nekretnina, temeljem odredbi Zakona o porezu na promet nekretnina.

Naime, u slučaju prijenosa prava vlasništva na nekretnini, porezna obveza nastaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja. Obveznik poreza na promet nekretnina je, kako smo naveli, davatelj uzdržavanja, a poreznu osnovicu čini tržišna vrijednost nekretnine u trenutku stjecanja.

Navedeni porez plaća se po stopi od 5%. Nastanak porezne obveze obvezno je prijaviti u roku 30 dana od dana smrti primatelja uzdržavanja ako se po ugovoru vlasništvo nekretnine prenosi nakon smrti, i to podnošenjem Prijave poreza na promet nekretnina u nadležnu ispostavu Porezne uprave na području gdje se nalazi nekretnina koja se stječe, a sukladno Pravilniku o obliku i sadržaju prijave poreza na promet nekretnina.

Zakon o porezu na promet nekretnina pritom predviđa i neka porezna oslobođenja u slučaju stjecanja nekretnine temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju. Tako su tog poreza oslobođeni (u cijelosti ili djelomično):

1. nasljednici prvog nasljednog reda - u 100% iznosu (članak 11. stavak 1. točka 7. Zakona).

2. svih ostali - za svaku godinu proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, ovjerenog od suda ili drugog tijela, do smrti uzdržavanog smanjuje se porez na promet nekretnina za 5% - članak 8. stavak 2. Zakona (Primjer: davatelj uzdržavanja je snaha, a primatelj svekar, koji joj za doživotno uzdržavanje, nakon svoje smrti, u vlasništvo ostavlja polovicu kuće. Od sklapanja, odnosno ovjere ugovora o doživotnom uzdržavanju pa do smrti svekra proteklo je nešto više od 6 godina. Snaha će po svekrovoj smrti steći polovicu nekretnine i platiti porez na tržišnu vrijednost nekretnine u času svekrove smrti, s tim da će joj se porez umanjiti za 5% za svaku godinu proteklu od časa sklapanja ugovora do smrti svekra, što bi značilo za 6 punih godina, odnosno za 30% od onoga što mora platiti. Dakle, ako kuća vrijedi primjerice 1.000.000 kn, a predmet ugovora je polovica kuće (nekretnine), porezna osnovica je 500.000kn, a 5% poreza je 25.000kn, minus 30% (porezno oslobođenje), porez koji snaha treba platiti iznosio bi 17.500 kn).