c S
Dnevne novosti

SUH pozdravlja izmjene zakona o mirovinskim fondovima

08.09.2011 07:22 ZAGREB, 7. rujna 2011.(Hina), Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je izradu Prijedloga izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, ali je izrazio razočarenje što je vlada pokazala nedostatak socijalne odgovornosti odbijanjem da odmah odmrzne mirovine, iako joj je poznato da je udio bruto mirovina u bruto plaćama, prema metodologiji EU, pao na samo 27,8 posto, a ne na 40 posto, kako to prikazuju službene hrvatske statistike.

SUH je u priopćenju pozdravio što je "na uporno inzistiranje umirovljeničkih udruga vlada izradila Prijedlog izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, čime će se konačno ispraviti nepravda prema približno 1.200 umirovljenica koje su otišle u mirovinu kao osiguranice II. stupa, te ostvarile mirovine niže i do 1100 kuna od onih koje bi imale da su ostale samo u I. mirovinskom stupu".

SUH navodi da je osobito dobro što će prilikom odlaska u mirovinu biti omogućen prijelaz u I. stup svim građanima koji su u trenutku "dobrovoljnog" ulaska u II. stup 2002. godine imali između 40 i 50 godina, odnosno o oko 95 tisuća zaposlenih. Sindikat posebno pozdravlja što je time djelomično ispravljena diskriminacija žena u mirovini, barem u dijelu koji "proizvodi" II. stup svojim rodno različitim anuitetima.

SUH stoga izražava zadovoljstvo što je 1. ožujka ove godine Europski sud pravde zabranio različite anuitete za žene i muškarce, i to s početkom primjene od 1. siječnja 2013. Do tada će se s takvom odlukom morati uskladiti i hrvatska legislativa, pa je šteta, navodi SUH, što to nije odmah učinjeno najnovijim izmjenama zakona.

SUH pozdravlja i što je konačno prihvaćen njihov zahtjev da dodaci na mirovine tzv. novih umirovljenika za oko 300.000 korisnika budu sastavnim dijelom mirovina, čime će se ojačati socijalna i psihološka sigurnost tog dijela umirovljeničke populacije. Time će se omogućiti i redovito oporezivanje tog dijela mirovina, što je logična posljedica priznavanja dodatka.

SUH navodi da su nakon dvije godine odgode zakonskog usklađivanja mirovina, one realno pale ispod granice rizika od siromaštva, gdje je potonulo oko 80 posto umirovljenika, što ne iznenađuje kad se zna da ih upravo toliko ima prosječnu mirovinu od 1.600 kuna. Sindikat stoga i dalje traži da se ukine Zakon o odgodi usklađivanja, te da se mirovine usklade i za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine.

Iako ne odustaje od tog zahtjeva, SUH prihvaća prijedlog da se svim umirovljenicima isplati jednokratna pomoć od 100 kuna (ili u dvije vrijednosne kategorije), prihvaćajući je kao akontaciju za usklađivanje u ovoj godini, a ne kao obeštećenje za neusklađivanje. Iako se spomenuta isplata već unaprijed politizira, SUH drži da sa sindikalnog gledišta treba podržati svaku pomoć osiromašenoj umirovljeničkoj populaciji, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.