c S
Dnevne novosti
Predsjednik Josipović održao govor pred Općom skupštinom UN 23.09.2011 07:20 ZAGREB/NEW YORK, 23. rujna 2011.(Hina), Hrvatska je u kratkom roku od države koja prima međunarodnu pomoć postala pružateljica pomoći i nastavit će se angažirati u mirovnim operacijama pod okriljem UN-a, rekao je u svom govoru održanom u četvrtak navečer pred Općom skupštinom UN-a hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Tema rasprave na 66. zasjedanju Opće skupštine UN-a je bila uloga posredovanja u rješavanju sporova mirnim putem. Predsjednik Josipović naglasio je u svom govoru da u zemljama koje izlaze iz sukoba mir mora biti ojačan i učvršćen ali da bez pravde napori da se osigura prava pomirba i trajan mir ne mogu biti čvrsto ukorijenjeni.

"Hrvatska odlučno podupire napore da se stane na kraj nekažnjavanju većine ozbiljnih zločina", istaknuo je Josipović ponavljajući potporu Hrvatske međunarodnom kaznenom pravosuđu i posebice aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

On je rekao da Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i da visoko cijeni naslijeđe tog suda posebno u njegovom doprinosu međunarodnom pravosuđu i pomirbi, ali da bi daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao biti utemeljen na izvlačenju pouka iz slabosti ICTY-a.

Predsjednik Josipović je istaknuo da Hrvatska kao članica NATO-a i buduća članica EU-a želi da područje jugoistočne Europe postane regija sigurnosti, stabilnosti i razvoja. On je rekao da će Hrvatska nakon ulaska u EU zagovarati daljnje širenje Unije te da bilateralna pitanja neće koristiti kao uvjet za napredovanje drugih zemalja u procesu približavanja EU.

Naglasio je da Hrvatska nastavlja promicati ljudska prava te da posebnu pozornost poklanja ukidanju smrtne kazne, jednakopravnosti spolova i borbi protiv svih oblika diskriminacije. Govoreći o sigurnosnim izazovima u svijetu hrvatski je predsjednik kazao da Hrvatska podupire vrijednosti i ciljeve UN-ove globalne protuterorističke strategije, napominjući da se i pri suočavanju s najvećim prijetnjama treba osigurati poštovanje temeljnih ljudskih prava i sloboda.

On je ocijenio da su najnovija politička gibanja u arapskom svijetu ukorijenjena u legitimnim težnjama naroda za poboljšanjem ekonomskih prilika i povećanjem sudjelovanja u političkom životu. Izrazio je spremnost Hrvatske da pomogne narodu Libije obnovi države po završetku sukoba.

Ponovio je ranije iznesen stav da je potrebno što prije početi pregovore izraelske i palestinske strane kako bi se postiglo rješenje koje bi rezultiralo međusobnim priznanjem dviju država. Josipović je naglasio potrebu reforme Vijeća sigurnosti UN-a i najavio da će Hrvatska aktivno doprinositi pripremama za konferenciju UN-a na visokoj razini o održivom razvoju koja bi se trebala održati 2012. godine.