c S
Dnevne novosti

Kirin ponovno odbacio optužbe u slučaju Fimi media

25.04.2014 07:12 ZAGREB, 24. travnja 2014.(Hina), Bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno je odbacio optužbe da je za oko 7,5 milijuna kuna oštetio MUP, surađujući s marketinškom agencijom Fimi media.

Suđenje Kirinu formalno je krenulo ispočetka jer je na zadnjem ročištu u ožujku tijekom čitanja dokumentacije utvrđeno da je član sudskog vijeća Krešimir Devčić kao sudac istrage ranije u tom slučaju izdao nalog za pretragu. Nakon što je Kirin ponovno odbacio krivnju pred sudskim vijećem u kojem je Devčića zamijenila sutkinja Lidija Vidjak Uskok i obrana ponovili su svoje uvodne govore.

Tužiteljstvo tvrdi da je Kirin od 2006. do 2008. na traženje bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. Njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan, pak, smatra da se optužbe ne mogu dokazati jer je slučaj utemeljen na nezakonitim dokazima.

Tijekom čitanja dokumentacije braniteljica je prigovorila na gotovo svaki dokument zaplijenjen u istrazi, među ostalim i stoga jer policajci koji su sudjelovali u pretresu nisu bili poimence navedeni u sudskom nalogu. Obrana je i ranije isticala da Kirin ne može biti kriv za sve što se događalo u MUP-u, ali i da su "umjetnim razdvajanjem optužnice" suoptuženici poput Barišića, pretvoreni u svjedoke koji se za sve što su radili mogu iskupiti neosnovanim terećenjem drugih optuženika.

Kirin je, naime, jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u, Barišiću i ostalima koji su nedavno nepravomoćno osuđeni za izvlačenje novca preko Fimi medie.