c S
Dnevne novosti
Sabor o razminiranju 13.06.2014 07:22 ZAGREB, 12. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiranja u 2013. Minski sumnjiv prostor prošle je godine smanjen za gotovo 72 milijuna četvornih metara, čime je premašen cilj predviđen planom za 2013.

Vlada u izvješću ističe kako je to posebno značajno kad se uzme u obzir činjenica da su za oko 20 posto smanjena sredstva za razminiranje. Lani je u cjelosti razminirano područje Grada Karlovca i općine Antunovac, Čačinci, Poličnik, Škabrnja, Starigrad te Sv. Filip i Jakov.

U strukturi razminiranih površina najveći je udio poljoprivrednih površina (56,2 posto), od čega se više od polovice odnosi na oranice. Razminiranje se i dalje u najvećem dijelu financira iz državnog proračuna, a vidljivo je manje sudjelovanje javnih tvrtki.

Vlada ističe i da je reorganizacijom Hrvatskog centra za razminiranje smanjen broj rukovodećih službenika i ustrojstvenih jedinica, čime se uštedjelo oko pet milijuna kuna.