c S
Dnevne novosti
Bjeliš primio studente prava sudionike međunarodnih natjecanja 07.05.2009 14:00 ZAGREB, 7. svibnja 2009.(Hina), Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš primio je danas skupinu studenata sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta koji su postigli zapažene uspjehe na četiri međunarodna natjecanja u SAD-u, Austriji, Crnoj Gori i Ukrajini.
Studenti Hrvoje Ivić, Ozren Kobsa, Nina Kuzik, Zrinka Salaj i Tena Tomek predstavljali su Pravni fakultet na "Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition", međunarodnome studentskom natjecanju iz međunarodnoga javnog prava koje se održavalo u ožujku u Washingtonu.

Studenti Antun Bilić, Iva Kuštrak, Fran Pelicarić, Ivana Reljanović i Stjepan Šutija sudjelovali su na međunarodnome studentskom natjecanju iz međunarodne trgovačke arbitraže i međunarodnoga trgovačkog prava "Willem C. Vis International Arbitration Commercial Moot".

To se natjecanje održava uz potporu UN-ova povjerenstva za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) te sponzorstvo vodećih međunarodnih arbitražnih institucija.

Studenti Mihovil Granić, Marina Crnjak, Mario Kantoci, Neva Lukin, Mia Lazić, Maja Komljenović i Iva Bjelinski osvojili su treće mjesto na usmenom dijelu natjecanja te prvo mjesto za podneske na regionalnome studentskom natjecanju na Europskome sudu za ljudska prava "Regional Moot Court Competition before the European Court of Human Rights". Natjecanje se održalo u travnju u Kotoru u Crnoj Gori.

Studenti Vanda Jakir, Tomislav Krmek, Branka Marušić i Jelena Praštalo predstavljali su Pravni fakultet na međunarodnome natjecanju "Central and Eastern European Law Moot Court Competition" koje je održano početkom svibnja u Kijevu.

Rektor Bjeliš rekao je kako je impresioniran uspjesima zagrebačkih studenata na prestižnim natjecanjima na kojima su ravnopravno sudjelovali sa studentima ekskluzivnih svjetskih sveučilišta. "Unatoč uvjetima koji kod nas nisu optimalni, postigli ste velik uspjeh", istaknuo je rektor.

Prodekan zagrebačkoga Pravnog fakulteta Hrvoje Sikirić drži kako su ta natjecanja "izvrstan način za promociju tog fakulteta te za podizanje samopouzdanja studenata". Posebno je pohvalio studente koji su, uz poznavanje pravne problematike, izvrsno svladali stručnu terminologiju i jezik natjecanja pa su neki dobili i priznanja za "super govorništvo".