c S
Dnevne novosti
Bruxelles: NATO osudio "provokativni čin" Sjeverne Koreje 26.05.2009 08:15 BRUXELLES, 25. svibnja 2009.(Hina), Veleposlanici 28 zemalja članica NATO-a osudili su u ponedjeljak nuklearni pokus Sjeverne Koreje ocijenivši da je riječ o "provokativnom činu", te zatražili od Pjongjanga da ispuni svoje međunarodne obveze.
"Te neodgovorne akcije Pjongjanga predstavljaju ozbiljan izazov miru, sigurnosti i stabilnosti u pacifičkoj Aziji i naišle su na opću osudu međunarodne zajednice. Taj provokativni čin događa se u razdoblju kada međunarodna zajednica ozbiljno razgovora o važnim novim koracima u globalnom nadzoru naoružanja, razoružanja i sprečavanju širenja oružja", stoji u priopćenju Sjevernoatlantskog vijeća, najvišeg političkog tijela NATO-a, koje čine veleposlanici zemalja članica.

"Sjevernoatlantsko vijeće poziva Sjevernu Koreju da u potpunosti provede sve odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i eliminira svoje nuklearno oružje i s njim povezane programe na potpun, provjerljiv i nepovratan način. Pozivamo Pjongjang da se suzdrži od daljnjih akcija koje bi mogle pridonijeti jačanju napetosti. Savez će sa dubokom zabrinutošću nastaviti pratiti daljnji razvoj situacije", dodaje se u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da je izvela novi nuklearni pokus, jači od onog iz listopada 2006., zanemarivši pozive međunarodne zajednice da odustane od svog nuklearnog programa.

Po podacima norveškoga seizmološkog instituta Norsar, pokus je uzrokovao potres snage 4,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a onaj od 9. listopada 2006. bio je snage 4,2 stupnja. Udar je u Norveškoj zabilježen je u 3,04 sata po srednjoeuropskome vremenu, što znači da je u Sjevernoj Koreji aktiviran u 2,54 sata zbog vremena koje je potrebno da udar dosegne Skandinaviju, dodaje Norsar.