c S
Dnevne novosti

Europski sud za ljudska prava: Rusija povrijedila ljudska prava čelniku oporbe Navalnom

10.04.2019 07:10 MOSKVA, 9. travnja 2019. (Hina/Reuters) - Europski sud za ljudska prava presudio je u utorak da je Rusija povrijedila prava ruskom oporbenom vođi Alexeiju Navalnom, kada ga je stavila u kućni pritvor 2014. godine te mu je nametnula restriktivne mjere.

Navalni je bio u kućnom pritvoru mjesecima od veljače 2014. dok su on i njegov brat Oleg bili pod istragom zbog navodne pronevjere novca, optužbi za koju njegovi pobornici kažu da je bila politički motivirana.

Sud u Strasbourgu u presudi je naglasio da kućni pritvor nije bio opravdan i da su teške mjere zbog kojih nije mogao komunicirati s vanjskim svijetom bile neprimjerene za kaznenu prijavu s kojom je bio suočen.

Sud je rekao kako je "očigledno bio tretiran na takav način kako bi obustavili njegove aktivosti u javnosti"."Pobjeda", napisao je Navalni na društvenim mrežama. "Siguran sam da će ova presuda imati važne posljedice za sve u Rusiji koji su stalno podvrgnuti takvoj vrsti bezakonja".

Navalni (42), borac protiv korupcije, u Rusiji je istaknuti pripadnik oporbe. Planirao se kandidirati na predsjedničkim izborima u ožujku 2018., no to mu je bilo zabranjeno zbog prethodne osude. Predsjednik Vladimir Putin tada je uvjerljivo pobijedio.