c S
Dnevne novosti
Sabor: potpora novom zakonu o Crvenom križu 21.05.2010 07:20 ZAGREB, 20. svibnja 2010. Hina, Svi su saborski klubovi  poduprli novi zakon o Hrvatskom Crvenom križu (HCK), no HNS je svoju podršku uvjetovao prihvaćanjem amandmana kojim se iz predloženog zakona briše da HCK može organizirati škole u prirodi.
Tu je riječ o tržišnoj djelatnosti pružanja turističkih i ugostiteljskih usluga za koju pojedine gradske organizacije Crvenoga križa koje se time bave ne plaćaju porez kao što to rade sve ostale turističke agencije na tržištu, objašnjava HNS-ov Goran Beus Richembergh. "Nije u redu da neke gradske organizacije koje imaju u vlasništvu pojedine objekte, poput osječke ili zagrebačke, pojavljuju na tržištu, a da ne plaćaju na to porez", rekao je Beus Richembergh .

Crveni križ, naglasio je, nije za to osnovan, škole u prirodi nemaju nikakve veze s pružanjem usluge smještaja i prehrane osobama kojima je takav oblik pomoći potreban iz zdravstvenih, socijalnih ili drugih razloga, a što je zadaća Crvenog križa. Novim zakonskim prijedlogom, naime, utvrđeno je da se pružanje usluga smještaja i prehrane u objektima Crvenog križa te prijevoza ne smatraju turističkom i ugostiteljskom djelatnošću. Navedene usluge donošenjem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te Zakona o pružanju usluga u turizmu, HCK inače ne bi mogao obavljati jer bi se nalazio u prekršaju, neovisno o tome da ih obavlja kao neprofitna organizacija i bez stjecanja dobiti.

Da se takve usluge ne smatra turističkom i ugostiteljskom djelatnošću ne odobrava ni Brankica Crljenko (SDP) naglašavajući da bavljenje turističkom i ugostiteljskom djelatnošću ne proizlazi ni iz koje ženevske konvencije i protokola o Crvenom križu. "Donosimo zakon po hitnom postupku nakon što su stigle prekršajne prijave protiv zagrebačke i osječke organizacije Crvenog križa", kazala je.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem odgovorio je kako Hrvatski Crveni križ nema ni jedno pravo veće no što ga imaju druge europske organizacije te naglasio da se HCK nikada neće baviti turističkom djelatnošću. Naglašava kako je dužnost Crvenog križa baviti se pružanjem usluga smještaja i prehrane potrebitim građanima, a ako se i ostvari neka dobit, ona će se "uvrstiti u humanitarni rad".

Golem je naveo da se novim zakonom regulira uvođenje novog, dodatnog, znaka raspoznavanja i zaštite - "crvenog kristala". Riječ je o crvenom rombu na bijeloj podlozi, objasnio je i dodao da će se time omogućiti da taj znak koriste i hrvatski vojnici koji se nalaze u mirovnim misijama. Prijedlogom zakona uređuje se i financiranje Crvenoga križa iz prihoda jednica lokalne samouprave. Jasno se određuju obveze, kao i kaznene odredbe za one jedinice koje ih ne izvršavaju, naveo je i dodao kako se dosad događalo da neke lokalne jedinice ne izvršavaju svoje obveze. Andrija Hebrang (HDZ) naglasio je humanitarnu važnost Crvenoga križa, te istaknuo da će se novim zakonom u potpunosti regulirati način njegova financiranja.