c S
Dnevne novosti
MMF će odgoditi novu tranšu pomoći Bosni i Hercegovini 31.05.2010 07:26 MOSTAR , 30. svibnja 2010. Dopremijer Federacije BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda rekao je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) odgoditi isplatu nove tranše pomoći zbog čega bi moglo doći do smanjenja proračuna ovoga entiteta i deset županija iako su sve planirale prihode od ove financijske institucije.
"Federacija BiH do kraja svibnja neće ispuniti uvjete potrebne za nastavak standby aranžmana s MMF-om, pa ova institucija neće sredinom lipnja razmatrati odobravanje četvrte tranše za BiH", rekao je Bevanda a prenose mediji u BiH.

Dodao je da će MMF sljedeći put u rujnu razmatrati poštuju li vlasti BiH uvjete koje je postavila ova institucija za nastavak standby aranžmana. MMF neće odobriti 38 milijuna eura potpore od MMF-a jer vlasti u Federaciji nisu usvojile zakone o plaćama, provele revizija branitelja, beneficiranih mirovina te strategiju reforme mirovinskog sustava, dok županije nisu donijele zakone o uštedama te prijedloga rebalansa proračuna.

"U projekcijama županijskih proračuna evidentna je totalna neodgovornost. Utvrđen je deficit i kao izvor financiranja naveden je novac MMF-a", rekao je Bevanda dodajući kako županije jednako kao niti druge razine vlasti neće dobiti novac od MMF-a. Prema njegovim procjenama ukoliko se ne provedu uštede u proračunu za sljedeću godinu nedostajati će 450 milijuna maraka, što predstavlja trećinu ovogodišnjeg proračuna.