c S
Dnevne novosti

Sabor: HDZ i SDP za posebne račune u svim izbornim jedinicama, manje stranke protiv

15.02.2013 07:22 ZAGREB, 14. veljače 2013.(Hina), Klubovi manjih stranaka u Hrvatskom saboru usprotivili su se zakonskoj obvezi stranaka da na lokalnim izborima na svim razinama otvore poseban račun za svaku listu i kandidata, ocijenivši kako će to zakomplicirati izborni proces, a prijedlog pozdravljaju SDP i HDZ, koji drže da će izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe financiranje stranaka učiniti transparentnijim.

Laburist Nikola Vuljanić naglasio je kako je riječ o važnom zakonu, jer su političari u Hrvatskoj na glasu da skrivaju račune "ispod žita ili plahte". Ocijenio je, međutim, da bi obveza otvaranja posebnih računa za svaku listu i kandidata u svakoj jedinici lokalne samouprave mogla zakomplicirati izborni proces. „Sad ćemo imati 11 tisuća računa, a za svaki od njih trebaju tri izvješća pa će na kraju biti 33 tisuće financijskih izvješća. Bojim se da će u toj količini papira transparentnost nestati“, poručio je.

Laburisti smatraju da bi za transparentno financiranje izborne kampanje bili dovoljni računi na razinama županija. Po njegovom mišljenju, do sada nije bila problematična situacija na računima stranaka. „Nije napravljeno ništa loše s novcem na računima već u vrećama. Tu su se događale stvari koji su sada na sudovima i to nije tajna“, naglasio je. Da treba reducirati broj računa koje stranke moraju otvarati za lokalne izbore, smatra i Goran Beus Richembergh (HNS), koji je upozorio da zakon ne prepoznaje institut predizbornog koaliranja.

"Strankama u koaliciji treba omogućiti da, kad već ističu zajedničku listu, posluju preko jednog računa, kojega će otvoriti bilo koja od koalicijskih stranaka, uz suglasnost partnera. Kako će stranke dogovoriti raspodjelu troškova, to je njihova stvar i time se ne bi trebalo zamarati", ocijenio je Beus Richembergh. Najavio je da će HNS amandmanom zatražiti da se koalicijskim listama omogući otvaranje zajedničkog računa. Odbacio je tumačenja da će predložena rješenja odvratiti "redikule" od kandidiranja.

"Koliko mi je poznato, neki redikuli raspolažu s dovoljno para, oni nad kojima se skandaliziramo i mi u politici, imaju više novca nego svi mi zajedno", ustvrdio je. HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja smatra da predloženi zakon "limitira demokraciju", jer onemogućuje kandidiranje stranaka u jedinicama u kojima nemaju registriran organizacijski oblik. I Hrelja se založio za zajedničke žiro račune koalicijskih stranaka, na što je reagirao Josip Borić (HDZ).

"SDP vam ovime poručuje da vam više ne želi dijeliti funkcije i istodobno plaćati troškove. Ako želite funkcije, platite kampanju", poručio je Borić. Predloženi zakon u ime HDZ-a podržao je Andrej Plenković, ocijenivši da prijedlog dodatno precizira obveze vezane za financiranje političkih stranaka i vodi se načelima transparentnosti.

„Dobro je načelo da svaki akter izborne utakmice preuzima dio konkretne odgovornosti za financiranje pa je ideja posebnih računa dobar potez koji će osigurati veću budnost svih aktera“, ustvrdio je Plenković pozdravljajući jačanje nadzorne uloge DIP-a što također, kako je ustvrdio, doprinosi većoj transparentnosti.