c S
Dnevne novosti

Udruga javnih ovršitelja: izravnom naplatom putem Fine povećana pravna nesigurnost

21.02.2013 07:12 ZAGREB, 20. veljače 2013.(Hina), Hrvatska udruga javnih ovršitelja ocijenila je da je izravnom naplatom putem Fine povećana pravna nesigurnost dužnika jer se, tvrdi, u mnogim slučajevima provodi naplata već plaćenih dugova te ovrhe na primanjima koja su od nje zakonom izuzeta, to jest na socijalnim naknadama i izuzetim dijelovima plaća i mirovina.

U udruzi javnih ovršitelja, koji zbog izmjene zakona nikada nisu počeli raditi, kažu da se to ne bi događalo kad bi oni određivali ovrhu na računima i štednim ulozima. Tvrde i kako su dužnici izravnom naplatom dodatno oštećeni jer, ako su prije naplate platili dug ili je ta naplata neosnovana zbog zastare ili drugog razloga, imaju samo 30 dana da od suda dobiju odgodu naplate ili rješenje da je ona nedopuštena te da o tome obavijeste Finu.

Ne učini li sve to u roku, dužnik će, upozoravaju, pravo na povrat neosnovano ovršenoga novca morati ostvariti u posebnoj parnici koja prosječno traje četiri godine i redovito uključuje dodatne znatne odvjetničke i sudske troškove, uključujući i troškove financijskog vještačenja od najmanje 1500 kuna. Smatraju i da je potpuno iracionalno te socijalno i pravno neobranjivo da sprječavanje nezakonite pljenidbe novca, a time i povrede ljudskih prava dužnika ovisi o ažurnosti općinskih sudova.

Pritom upozoravaju da su općinski sudovi 50 do 70 posto neučinkovitiji od trgovačkih sudova koji su Ovršnim zakonom iz 2012. u cijelosti isključeni iz provedbe ovrha, pa tako i iz nadzora zakonitosti izravnih naplata putem Fine. Tvrde da će u Fininim ovrhama koje će se provoditi na temelju europskih ovršnih naloga članica Europske unije dužnici imati pravo na djelotvornu žalbu, dok to neće biti slučaj pred domaćim sudovima zbog njihove preopterećenosti.

Kažu i da je dužnicima uskraćeno zakonsko pravo na protuovrhu jer nezakonito ovršeni novac neće moći vratiti u sklopu ovršnog postupka izravne naplate, nego će morati pokretati skupe i dugotrajne parnice na kojima će zarađivati isključivo odvjetnici, a među njima, kako stoji u priopćenju udruge, i Orsat Miljenić kada mu završi mandat ministra pravosuđa.

Zakonodavac je javne ovršitelje ukinuo u rujnu prošle godine, samo devet dana prije nego što su prvi ovršitelji trebali početi s radom. Kako ta profesija nikada nije zaživjela, Ustavni sud u siječnju je obvezao državu da svim javnim ovršiteljima, kojih je 71, isplati po 18 tisuća kuna kao zadovoljštinu zbog "poremećaja pravne ravnoteže".