c S
Dnevne novosti

Sabor: jače senzibilizirati javnost o zaštiti životinja

22.02.2013 07:22 HRVATSKA, 21. veljače 2013.Hina, Vladin konačni tekst izmjena Zakona o zaštiti životinja dobio je potporu saborskih klubova, koji su pozvali na snažnije podizanje svijesti u hrvatskoj javnosti o zaštiti svih životinja.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) upozorio je kako "tek puko prepisivanje europskih propisa i direktiva" neće značiti da će se Zakon o zaštiti životinja, koji smatra "najgaženijim u Hrvatskoj", primjenjivati i u praksi. "Želimo se s EU uskladiti na papiru. Papir će biti europski, a praksa i dalje balkanska", rekao je Vukšić, ali i naglasio kako bi hrvatsko društvo ipak bilo humanije kada bi makar i manjkavo primjenjivalo zakon.

No, dodao je, u Hrvatskoj je teško očekivati primjenu zakona o životinjama kada se ne primjenjuju ni oni o ljudima. Ukazao je na upozorenja veterinara da u Hrvatskoj postoje krave koje nikada nisu vidjele sunce, cijeli život vezane su u štali. "Do sada smo skrivali našu stoku, no uskoro nećemo imati što skrivati", kazao je Vukšić. S takvim se stavom u replici složio HDZ-ovac Stjepan Milinković, ali smatra kako će Hrvatska bez stoke, dakle i svoj hrane, ostati zbog lošeg odnosa Vlade prema poljoprivredi i poljoprivrednicima.

U HNS-u vjeruju da će zakon omogućiti kvalitetnu zaštitu svim životinjama, a Ivica Mandić poručio je kako se ne slaže s Vukšićevim "katastrofičnim stavovima". "Hrvatska ima tradiciju u uzgoju životinja, stočari i ljubitelji malih životinja dobro znaju voditi brigu o životinjama", rekao je, naglasivši kako se na osnovu pojedinačnih ekscesa ne smije stvarati slika o hrvatskim stočarima kao nehumanima. Đurđica Sumrak (HDZ) istaknula je kako se područje zaštite i dobrobiti životinja treba zasnivati na načelu da su životinje osjećajna bića, a ne stvari.

Složila se s potrebom podizanja svijesti hrvatskih građana o dobrobiti životinja, što bi im, ustvrdila je, bilo puno lakše kada ne bi bili suočeni s visokim cijenama hrane, kako za njih, tako i za njihove životinje. Replicirao joj je i s njom se suglasio Zoran Vinković (HDSSB), istaknuvši kako ljudima zbog besparice možda i nije za zamjeriti kada životinje puste na slobodu i prepuste ih sudbini. U tom je smislu ispričao i vic: Mata u slavonskoj rijeci Jošavi upeca šarana i donese ga kući Kati da ga ispeče.

No, ona mu kaže kako nemaju novaca da kupe drva, pa je on pozove da ribu ispeče na plinu, a ona kaže kako plin nisu plaćali pa je isključen, a isto je i sa strujom. Mata se bijesan vrati do Jošave i baci šarana u rijeku, a on poviče "Živio Linić, živio Linić". "Ovo je nažalost jedan istiniti vic, istiniti crni humor", odgovorila mu je HDZ-ova zastupnica. Dio zastupnika u raspravi su resornom ministru Tihomiru Jakovini i SDP-ovoj zastupnici Sandri Petrović, koji se oboje nalaze u sabornici, čestitali na nedavnom stupanju u brak.