c S
Dnevne novosti

Sabor: izbori za hrvatske članove Europskog parlamenta prije pristupanja EU

25.02.2013 07:22 ZAGREB, 22. veljače 2013.Hina, Hrvatski sabor jednoglasno je izmijenio je Zakon o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, po kojemu će se 'ad hoc' neposredni izbori za hrvatske članove Europskog parlamenta provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Prihvaćanjem amandmana SDP-a i HNS-a u zakonski tekst ušla je odredba kojom se omogućuje Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da europske izbore raspiše na isti dan kada se održavaju lokalni izbori (u svibnju). Amandmanom se propisuje da u slučaju istodobnog održavanja europskih i lokalnih izbora, izbore za Europski parlament na redovitim biračkim mjestima mogu provoditi izborna povjerenstva i birački odbori koji provode i lokalne izbore.

Redovni izbori za Europski parlament u sadašnjem sazivu održani su 7. lipnja 2009. godine, a petogodišnji mandat zastupnika tog parlamenta istječe u lipnju 2014. godine. Hrvatska se Ugovorom o pristupanju Uniji obvezala da će u slučaju pristupanja Uniji više od šest mjeseci prije redovitih izbora za Europski parlament održati izbore za svoje članove. Zakon stoga stupa na snagu 1. ožujka, a ne, kako je bilo do sada, danom pristupanje Hrvatske Uniji.

Zakonskim je izmjenama određeno i da mandat izabranih hrvatskih članova u Europski parlament počinje teći od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, umjesto dosadašnjeg određenja da im mandat počinje teći od početka prvog zasjedanja Europskog parlamenta nakon izbora u Hrvatskoj. Na izborima za Europski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali.

Izbore za hrvatske članove Europskog parlamenta raspisat će predsjednik Ivo Josipović, koji je najavio da će prije odluke o raspisivanju provesti konzultacije s Vladom, parlamentarnim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnog života. U domaćoj politici u tijeku je rasprava o tome kada bi se trebali održati izbori za hrvatske članove u Europskom parlamentu, pri čemu oporba smatra kako bi bilo najbolje da se oni održe u svibnju, na isti dan kada i lokalni izbori.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja.