c S
Dnevne novosti

Odbor za znanost i obrazovanje: zakon mijenjati nakon strategije

28.02.2013 07:24 ZAGREB, 27. veljače 2013.Hina, Većina sudionika tematske sjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, posvećene Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, suglasila se u potrebi da ključni, reformski dijelovi tog prijedloga pričekaju donošenje strategije razvoja sustava znanosti i visokog obrazovanja koja se očekuje krajem lipnja.

Iako je resorni ministar Željko Jovanović pozvao da se što manje vremena u raspravi posveti pitanju da li u izmjene zakona ići prije strategije ili ne, glavnina rasprave svela se upravo na tu temu, pri čemu su neki sudionici apelirali da se u promjene zakona ne ide prije strategije, a neki da se ide samo s tehničkim izmjenama, dok bi one ključne pričekale strategiju. Jovanović je naglasio kako se ne slaže s tim prigovorom, ističući da su predložene izmjene utemeljene na strateškim dokumentima - programu Vlade, smjernicama ministarstva, strateškim okvirom za izradu strategije, te u najširem konsenzusu akademske zajednice.

Ustvrdio je kako su izmjene u cilju prilagođavanja našeg obrazovnog i znanstvenog sustava s promjenama i napretkom europskog istraživačkog prostora, prije svega u kontekstu skorog pristupanja Hrvatske u EU. Ministar je u tom smislu i branio zakonski prijedlog, bitni dio kojega je ustrojavanje novog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, koje bi preuzelo poslove sadašnjih vijeća za znanost, za visoko obrazovanje, nacionalni evaluacijski sustav te za tehnološki razvoj. Zakon predviđa i jasniji postupak izbora u znanstvena i znanstveno-nastavna zvanja i radna mjesta uz provedbu zadovoljavanja minimalnih znanstvenih kriterija, te ukidanje obveze napredovanja na radnim mjestima.

Akademik i HDZ-ov saborski zastupnik Željko Reiner kao glavni problem Vladina prijedloga naveo je upravo izostanak strateškog dokumenta koji bi odredio smjer razvoja tog sustava, pa i primjenu zakona. Ako se zakon donese prije strategije, ocijenio je, legitimirat ćemo se kao neozbiljna zemlja. Reiner je prigovorio i da se zakonske izmjene uopće ne dotiču ključnog problema - preskromnog financiranja znanosti i visokog obrazovanja, ističući da ni jedna europska zemlja takvo financiranje ne temelji na fondovima EU, već na državnom proračunu. "Pričate demagogiju koja nema veze s ovim zakonom", poručio mu je Jovanović.

Žestoke kritike na zakonske izmjene, ali i Vladu te resorno ministarstvo, iznio je i Ante Čović, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, koji je za djelatnike ministarstva rekao da se ponašaju kao "kompaktna autistična skupina", na što je reagirao ministar i pozvao ga da se suzdrži od uvreda. SDSS-ov zastupnik i sveučilišni profesor Milorad Pupovac složio se s prigovorima kako treba pričekati strategiju prije donošenja strateških dijelova zakona, te pozvao na konsenzus oko strategije koja bi odredila smjernice na koje se odnosi i navedeni zakon. "Danas bi se trebali usuglasiti da dijelove zakona koji dotiču strategiju ne diramo, a onda, nakon strategije, da idemo na možda i ambicioznije izmjene strateške prirode", poručio je.

S takvim se stavom složio i ministrov stranački kolega, SDP-ovac Gvozden Flego, koji je naglasio kako je strategija dokument koji će definirati jasne ciljeve na temelju kojih treba počivati i zakon. "Idite s onim zakonskim rješenjima za koja možete postići konsenzus, a sve ostale stvari ostavite strategiji da ih riješi", poručio je ministru. Neven Budak, sveučilišni profesor i savjetnik premijera Zorana Milanovića te predstavnik radne skupine za izradu strategije, najavio je da bi strategija trebala biti završena do kraja lipnja. "Nadam se da će u Saboru biti prihvaćena konsenzusom, jer je to jedini način da se počne provoditi", naglasio je Budak.

Nakon sjednice Jovanović je novinarima izjavio kako je spreman na kompromis, posebno oko sporne odredbe o ukidanju obveznog napredovanja, a kako bi se u razdoblju između dva saborska čitanja došlo do najkvalitetnijeg zakonskog teksta. "Kao ministar sam spreman u razgovoru između dva čitanja doći do rješenja prihvatljivog za sve, ali koje neće ugroziti našu osnovnu poruku - izmjenama i dopunama zakona osigurava se daljnji rast izvrsnosti i poštivanje kriterija da napredovati mogu samo oni najbolji", poručio je Jovanović, koji očekuje da će zakonske izmjene biti izglasane tijekom ožujka.