c S
Dnevne novosti

Sindikat: kolektivni ugovor u zdravstvu vrijedi do daljnjeg

28.02.2013 07:22 ZAGREB, 27. veljače 2013.(Hina), Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja primjenjivat će se do daljnjeg jer još nema pravomoćne sudske odluke, budući je zagrebački Općinski radni sud prihvatio sudjelovanje tri sindikata u predmetu koji je protiv države pokrenuo Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi radi utvrđivanja ništetnosti ugovora.

Sud je kao umješača na strani tuženika prihvatio sudjelovanje Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske te Hrvatskog liječničkog sindikata. U obrazloženju odluke sud je zaključio da navedeni sindikati kao potpisnici kolektivnog ugovora također imaju osnovan pravni interes da se u postupku pridruže tuženiku.

Zahvaljujući tom rješenju kolektivni ugovor, kojim su povećane plaće u zdravstvu, nastavlja se primjenjivati do daljnjega jer u tom predmetu još nema pravomoćne presude, priopćio je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara. Taj sindikat je ocijenio kako je sud tom odlukom pokazao da Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi predsjednice Spomenke Avberšek i aktualna vlast ne mogu iza leđa radnika voditi sudske postupke kojima odlučuju o njihovim pravima bez da predstavnicima tih radnika koji stvarno zastupaju njihove interese dadu mogućnost izjasniti se o tužbi.

Medijske najave i očekivanja Avberšek i predstavnika Ministarstva zdravlja da će do kraja siječnja imati pravomoćnu sudsku presudu, koja bi im omogućila da smanje plaće radnicima u sustavu zdravstva, pokazale su se netočnima, a ova medijska priča daleko je od svoga kraja, zaključuju u sindikatu.

Ustvrdili su kako se sudskim rješenjem nastavlja sudski postupak radi utvrđivanja ništetnosti kolektivnog ugovora i potvrđuju njihovi raniji navodi da ne postoji pravomoćna sudska presuda po kojoj bi kolektivni ugovor bio proglašen ništetnim, a čime bi došlo do pada plaća u zdravstvu, što su najavljivali mediji. Nastavkom tog postupka, kažu u sindikatu, odbacuju se i pojedinačne tvrdnje da će djelatnici u zdravstvu morati vratiti državi određeni iznos novca.