c S
Dnevne novosti

U Golubiću skup o pravima nacionalnih manjina

21.08.2013 07:14 GOLUBIĆ, 20. kolovoza 2013.(Hina), U Golubiću pokraj Obrovca počeo je 6. međunarodni skup "Prava nacionalnih manjina - borba protiv diskriminacije", na kojem predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, zajedno s političarima razgovaraju o povratku izbjeglica i rješavanju ostalih manjinskih pitanja Hrvata i Srba.

Organizatori skupa su Centar za historiju, demokraciju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića. Dr. Darko Gavrilović, predsjednik novosadskog Centar za historiju, demokraciju i pomirenje ocijenio je kako je važnost skupa u tome jer niti 20 godina nakon rata odnosi dviju zemalja, Srbije i Hrvatske, nisu normalizirani.

"Važnost skupa jest upravo dovođenje srpsko hrvatskih odnosa na jednu razinu koja je civilizirana", rekao je. "Postoji danas pitanje postoji li više potreba za time, jer dolaze nam glasovi iz Europske unije da više nema problema između Srba i Hrvata. Ali ja ih i dalje vidim", kazao je dr. Gavrilović, ocjenjujući da ti problemi i dalje postoje. "Postoje na nogometnim utakmicama, postoje na ulici, u maltretiranju običnih ljudi i kada je riječ o svakodnevnom životu", smatra Gavrilović.

Ističe kako je zbog toga potrebno da se ovdje razgovara o tome. Do 1995. godine u Golubiću je bilo oko 500 stanovnika, a danas tu stalno boravi njih 100-njak, povratnika, mahom starijih osoba pripadnika srpske nacionalne manjine. Skup u Golubiću traje do četvrtka.

Planirana su tri panela: 'Povratak izbjeglica i rješavanje drugih statusnih i manjinskih pitanja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji kroz dosljedno provođenje propisa', 'Ekstremni nacionalizam kao izvor mržnje i predrasuda' te 'Holokaust - edukacija o prošlosti, kao uvijet boljoj budućnosti'. Na kraju bit će usvojena zajednička izjava.