c S
Dnevne novosti

Hrvatski svjetski kongres protiv strogih odredbi Zakona o prebivalištu

05.11.2013 07:20 MOSTAR, 4. studenog 2013.(Hina), Hrvatski svjetski kongres (HSK) nije isključio mogućnost građanskoga neposluha u slučaju primjene strogih odredbi Zakona o prebivalištu RH koji predviđa oduzimanje osobnih iskaznica i financijske kazne za hrvatske državljane koje su fiktivno prijavljeni na adresama u Hrvatskoj ocjenjujući da na taj način Hrvate izvan domovine vlast "svodi na razinu turista".

"Ako bude tako kako se u javnosti dosad percipirao ovaj zakon, mi u HSK razmišljamo o pasivnom otporu i pozivu svima na građansku neposlušnost u ovoj stvari", stoji u izjavi za javnost glasnogovornika HSK-a fra Šimuna Šite Ćorića, dostavljene u ponedjeljak medijima u Mostaru. U toj se izjavi najavljuje otpor ove institucije prema primjeni Zakona o prebivalištu ne sporeći pri tome pravo državi da provjerava lažna prebivališta.

"Svesrdno podržavamo borbu protiv lažnih prebivališta i potičemo na žurno uredno sređivanje biračkih popisa. Ali svi znamo da zbog toga statistički malog broja zloporaba nije pravedno kažnjavati i odbijati od domovine stotine tisuća hrvatskih građana", navodi se u pismu.Po obavijesti MUP-a Hrvatske sve osobe koje ne žive na prijavljenim adresama, bilo da se radi o onima koji su odselili na neku drugu adresu u Hrvatskoj ili izvan zemlje, dužni su do 29. prosinca ove godine dostaviti policiji ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu podatke o tome.

Ne postupe li prema odredbama Zakona o prebivalištu koji je donesen prošle godine mogu se suočiti s financijskim kaznama i oduzimanjem osobne iskaznice. U HSK takve odredbe smatraju lošima te pozivaju hrvatske građane da se zajednički udruže i svim zakonskim sredstvima odupru ovom zakonu, kojeg su ocijenili "skandaloznim i politički motiviranim" ustvrdivši da on "odbija Hrvate izvan domovine od domovine i njihovoga hrvatskog identiteta te ih svodi ih na razinu stranih turista". HSK je pozvao institucije Hrvatske da u pogledu primjene Zakona o prebivalištu postupe kao druge europske države.