c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Zdravstveni odgoj usklađen s odlukom Ustavnoga suda

11.11.2013 07:40 ZAGREB, 9. studenog 2013.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je organizacijske, tehničke, proceduralne i metodičke preduvjete za provođenje Zdravstvenog odgoja, poštujući pritom u cijelosti odluku Ustavnoga suda, poručili su iz tog ministarstva, reagirajući na najave da će više od 600 roditelja iz cijele Hrvatske od Ustavnoga suda tražiti ocjenu ustavnosti nastavnog plana i programa Zdravstvenog odgoja.

"Svi koji poštuju pravni poredak Republike Hrvatske poštuju odluku Ministarstva, a svi koji se tome protive rade protiv hrvatskog društva i protiv svega što donosi boljitak Hrvatske u budućnosti", ističu u Ministarstvu.

Tvrde kako je osigurana visoka kvaliteta ostvarenja ciljeva Zdravstvenog odgoja "za koji ćemo se svi složiti da je izuzetno opravdan i neophodno potreban", jer je, navode, utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti. Taj program, dodaju, promiče vrijednosti primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba.

"Informacije i znanja koje će učenici dobiti u školi potaknut će ih da o njima kod kuće razgovaraju sa svojim roditeljima. Na taj način Zdravstveni odgoj jača i ulogu obiteljskog odgoja i obitelji u cjelini, a time i cijeloga društva", zaključuju u Ministarstvu. Roditelji školske djece okupili su se danas ispred splitskog kazališta kako bi najavili da će više od 600 njih s područja cijele Hrvatske pred Ustavnim sudom pokrenuti prijedlog za ocjenu ustavnosti nastavnog plana i programa Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

Pozivajući se na pravo prvenstva roditelja u odgoju djece, koju im priznaje Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, te Ustav RH, istaknuli su kako nisu spremni "nikome priznati vlast da nad njihovom djecom provodi nedopuštenu indoktrinaciju".