c S
Dnevne novosti

Predstavnici EU-a sljedeći tjedan u Ukrajini

14.11.2013 07:08 BRUXELLES, 13. studenog 2013.(Hina/Reuters), Predstavnici Europske unije posjetit će Ukrajinu sljedeći tjedan kako bi pokušali pronaći kompromis oko sudbine zatvorene oporbene čelnice Julije Timošenko, prije summita EU-a krajem studenoga.

Irski političar i bivši predsjednik EP-a Pat Cox te bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski višekratno su posjetili Kijev kako bi pokušali pronaći rješenje oko Timošenko.

EU postavlja njezino oslobađanje kao preduvjet za potpisivanje sporazuma s Ukrajinom na summitu 28. i 29. studenoga u Vilniusu. "Planiramo vratiti se u Kijev sljedeći tjedan i ostati koliko je potrebno, s koliko god ljudi treba, te učiniti što god je potrebno kako bi postigli uspjeh", rekao je Cox novinarima.

Cox i Kwasniewski i u srijedu su bili u Kijevu i prisustvovali sjednici ukrajinskog parlamenta, a u četvrtak bi trebali podnijeti izvješće Europljanima prije summita o Istočnom partnerstvu u Vilniusu gdje je predviđeno potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Kijeva i Europske unije.