c S
Dnevne novosti

Suci Ustavnog suda započeli konzultacije o referendumu

14.11.2013 07:24 ZAGREB, 13. studenog 2013.(Hina), Suci Ustavnog suda sastali su se na radnom sastanku na kojem su trebali dogovoriti na koji će način reagirati na različite prijedloge građana vezane uz referendum o ustavnoj definiciji braka, a konzultacije će, kako se neslužbeno doznaje, nastaviti.

Ustavnom sudu proteklih su dana pristigla tri prijedloga građana kojima se traži ocjena ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referenduma te ocjena ustavnosti sadržaja samog referendumskog pitanja. "Ustavni sud sasvim sigurno će odlučivati o referendumu, ali još nije dogovoreno što", rekao je Hini izvor u Ustavnom sudu.

Među ustavnim sucima ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopće ocjenjivati ustavnost referenduma. Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj.

Drugi pak tumače da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana, jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma. Podijeljena su mišljenja i oko toga može li brak uopće biti dio ustavne materije, budući da je već definiran zakonom.

Takve nedoumice o 'hijerarhiji propisa' jedan je ustavni sudac neslužbeno nazvao smiješnima, tumačeći da građani u Ustav mogu staviti što ih je volja.