c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: nacrt Obiteljskog zakona treba povući

15.11.2013 07:16 ZAGREB, 14. studenog 2013.(Hina), Nacrt Obiteljskoga zakona je konfuzan, nerazumljiv i izazvat će više štete nego koristi, ocijenjeno je na okruglom stolu u organizaciji HSLS-a, uz zaključak da takav nacrt zakona treba povući.

Politička tajnica HSLS-a Dorica Nikolić prenijela je stajalište zbog bolesti odsutne Hele Ujević Buljete, autorice postojećeg Obiteljskog zakona, da je nacrt zakona toliko loš, od nomotehničkih do sadržajnih elemenata, da ga treba povući. Profesorica s Katedre za obiteljsko pravo Zagrebačkog pravnog fakulteta Dubravka Hrabar rekla je da se tekst nacrta nije bitno promijenio od početnoga jer predlagatelj ne odustaje od nekih koncepata za koje misli da će napraviti revolucionarni pomak u zaštiti članova obitelji, no to se neće dogoditi. Drugi je razlog što predlagatelj ne zna dovoljno, ali se unatoč tome upušta u posao kojem nije dorastao.

Nakon naše intervencije promijenjena je kvalifikacija izvanbračne zajednice, ali neprecizno, pa se njome otvara Pandorina kutija, dodala je. Također nije riješeno goruće pitanje pozicije djeteta u brakorazvodu, a po načinu kako se predlažu urediti imovinski odnosi bračnih drugova, otvorit će se novi desetogodišnji sporovi. Nacrtom se ne štiti obitelj i brak već se ljude onemogućava u njihovim pravima, sužena su prava djeteta u saznanju tko su mu roditelji, pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi daje se i drugim osobama ili ustanovama.

Nije dobar ni dio koji govori o obveznom savjetovanju i obiteljskoj medijaciji koji će iziskivati ogromne troškove, a ne zna se ni tko će tu medijaciju provoditi, zaključila je Dubravka Hrabar. Ne stoji obrazloženje da se novi zakon donosi zbog usklađivanja s europskim zakonodavstvom, jer obiteljski zakon svaka država sama uređuje. Također nije istina da se zakon donosi zbog isplata odštete po presudama na europskim sudovima, jer pretežni broj tih presuda nije rezultat lošeg obiteljskog zakona nego lošeg i sporog postupanja sudskih i upravnih tijela, tvrde odvjetnice koje se bave obiteljskim pravom.

Prisjećajući se izjave ministrice Milanke Opačić da se kritičari nacrta Obiteljskoga zakona "ponašaju kao učenici koji su dobili lektiru, ali im se ne da čitati", predstavnica pravnog tima udruge B.a.B.e. Ljubica Matijević Vrsaljko rekla je kako je "lektira" kontradiktorna, u njoj se predlažu stvari koje nemaju veze sa stvarnošću, nema definicije obitelji i ukida se privremeni institut uzdržavanja. Takav zakon donijet će "tihe suze" i nove bitke građanima. Niti jedna odredba neće se moći provesti, zaključila je Vrsaljko i pozvala stručnu i ostalu javnost da spriječe donošenje takvog zakona.

Novom Zakonu o socijalnoj skrbi posvećeno je manje vremena, ali je također zaključeno da je konfuzan i nedorečen. Budući da se po tom zakonu potroši i do 15 milijardi kuna godišnje, bilo bi za očekivati da je predlagatelj naveo njegove financijske učinke, no to je izostalo, rečeno je na skupu.