c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa ne želi o datumu rasprave o tužbama za genocid pred ICJ-om

18.11.2013 07:18 ZAGREB, 15. studenoga 2013.(Hina), Hrvatsko ministarstvo pravosuđa ne može objaviti pojedinosti o datumu održavanja glavne usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid tijekom Domovinskog rata jer se radi o tajnom postupku, priopćeno je Hini u petak.

Beogradski list Politika objavio je u četvrtak, pozivajući se na anonimne izvore u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova, da je glavna rasprava zakazana za 3. ožujka iduće godine, da će trajati oko mjesec dana i da će stajališta Zagreba braniti 12, a Beograda osam svjedoka. "Tijek postupka pred Međunarodnim sudom pravde po odluci samog suda je označen kao tajan. Stoga, Republika Hrvatska ne može iznositi nikakve detalje vezane uz postupak dok sud ne donese odluku da će određena informacija biti javna", objavilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

Potvrđen je, međutim, sastav hrvatskog pravnog tima koji će zastupati Hrvatsku pred ICJ-om. Tim vodi zastupnica Vesna Crnić-Grotić, profesorica Međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Suzastupnici su pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Špero i Davorin Lapaš, profesor Međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pravnu i logističku potporu timu pružaju posebno imenovani djelatnici Ministarstva pravosuđa. Prošireni nacionalni tim koji se bavi prikupljanjem i analizom dokumentacije čine posebno imenovani predstavnici svih relevantnih tijela u Republici Hrvatskoj, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Strani stručnjaci u timu su profesor međunarodnog prava u Cambridgeu James Crawford, profesor prava na londonskom sveučilištu Philippe Sands i Keir Starmer, donedavni glavni tužitelj za Englesku i Wales. Svi su oni članovi renomiranog londonskog odvjetničkog ureda Matrix Chambers. To su vrsni stručnjaci s područja međunarodnog prava, kazala je Jana Špero u nedavnom intervjuu za Radio Slobodne Europe. "Radi se o jednom vrlo velikom postupku, o jednoj vrlo važnoj tužbi, tako da je angažman stručnjaka zaista potreban.

Što se tiče naših kolega iz Velike Britanije, oni su također jako dugo s nama. Oni su bili tim koji nas je zastupao i na usmenoj raspravi o nadležnosti, tim koji je sada proširen još jednim novim članom, ali radi se o dobro uhodanom timu koji surađuje već niz godina", rekla je Špero. Srbijanska strana je, prema navodima "Večernjih novosti", također izabrala desetak domaćih i inozemnih stručnjaka u svoj pravni tim.

Na čelu tima je Saša Obradović, koji već dugo zastupa Srbiju pred ICJ-om, a članovi su i Vladimir Cvetković, Igor Olujić, Dušan Ignjatović i Svetislav Rabrenović. Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde zbog kršenja UN-ove Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, počinjenih tijekom Domovinskog rata. ICJ se u studenome 2008. godine proglasio nadležnim za tu tužbu. Srbija je svoju protutužbu predala početkom 2010. godine.