c S
Dnevne novosti

Sabor: klubovi podržali izmjene Zakona o autorskim i srodnim pravima

18.11.2013 07:24 ZAGREB, 15. studenog 2013.(Hina), Saborski klubovi u kratkoj raspravi podržali su izmjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kojima se trajanje zaštite prava umjetnika izvođača i prava proizvođača fonograma produljuje sa 50 na 70 godina, no HDZ i HNS upozorili su kako je to usklađivanje s europskim direktivama trebalo biti učinjeno ranije.

„Potpuno je opravdano štititi autorska prava na najbolji mogući način, no čini mi se da je rok za usklađivanje s ovom europskom direktivom bio 1. studeni“, rekao je HDZ-ov Jasen Mesić. Također je izrazio nadu da to neće uzrokovati neke operativne probleme u dokazivanju i primjeni autorskog prava kod pojedinih nositelja autorskog prava.

Da se zakon mogao raspraviti i donijeti u propisanom roku složio se i HNS-ov zastupnik Jozo Radoš zapitavši se kako ćemo se onda snaći s europskim direktivama kada se ni rok nije mogao poštovati. "Takvi sitni propusti i nepotrebne greške se ne smiju događati“, poručio je Radoš.

Laburist Branko Vukšić upozorio je kako je njegov klub primio veći broj telefonskih poziva ljudi koji zapravo ne shvaćaju što su autorska prava, što su srodna prava i onih koji ne shvaćaju zašto bi se uopće autorska prava trebala plaćati.

Zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović, iako je podržao predložene zakonske izmjene, ustvrdio je kako "i nije baš entuzijast". „Kada je riječ o aktualnoj znanstvenoj produkciji, primjerice u medicini, slobodno možete uzeti i citirati nešto, navesti autora i nikome ništa ne platiti“, istaknuo je Đurović.