c S
Dnevne novosti

Zatvoreni pregovori o pristupanju RH Europskom gospodarskom prostoru

21.11.2013 07:16 ZAGREB/BRUXELLES, 20. studenog 2013.(Hina), Hrvatska je u srijedu uspješno završila pregovore o pristupanju Europskom gospodarskom prostoru (EEA), a na raspolaganju će joj do 30. travnja 2014. biti ukupno 9,6 milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pregovori su zaključeni na današnjem sastanku u Bruxellesu na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. Na sastanku je također dogovoreno da će Republici Hrvatskoj do 30. travnja 2014. biti na raspolaganju ukupno 9,6 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Pristupanje RH EEA obaveza je proizašla iz Ugovora o pristupanju čime je Hrvatskoj omogućeno da, između ostalog, postane korisnicom financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, kao i norveškog financijskog mehanizma. Cilj sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru je stvaranje jedinstvenog tržišta na kojem bi se primjenjivale tzv. četiri slobode - sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Stranke tog sporazuma su sve države članice Europske unije te Kraljevina Norveška, Republika Island i Kneževina Lihtenštajn, kao članice Europskog udruženja slobodne trgovine. Hrvatska je vlada zatražila ulazak u Europski gospodarski prostor 13. rujna 2012., a pregovore o ulasku započela je 15. ožujka ove godine.