c S
Dnevne novosti

Sabor nastavlja sjednicu objedinjenom raspravom o tri zakonska prijedloga

22.11.2013 07:24 ZAGREB, 21. studenog 2013.(Hina), Hrvatski sabor sjednicu nastavit će objedinjenom raspravom o prijedlozima izmjena Zakona o područjima posebne državne skrbi, Zakona o brdsko-planinskim područjima te Zakona o obnovi i razvoju Grada Vukovara.

Cilj izmjena Zakona o područjima posebne državne skrbi uz ostalo je, navodi se u obrazloženju tog zakonskog prijedloga, uskladiti razinu poreznih olakšica i pomoći lokalnim proračunima jedinica lokalne samouprave na područjima posebne državne skrbi s njihovim stupnjem razvijenosti mjerenim indeksom razvijenosti.

Time se želi i ostvariti kvalitetnija raspodjela pomoći iz državnog proračuna lokalnim proračunima uz istovremeno smanjenje rashoda državnog proračuna. Izmjenama zakona o brdsko-planinskim područjima Vlada predlaže vezivanje intenziteta pomoći iz državnog proračuna sa stupnjem razvijenosti jedinica lokalne samouprave po indeksu razvijenosti.

Izmjenama Zakona o obnovi i razvoju Grada Vukovara uređuju se poticajne mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Grada Vukovara i otklanjanje posljedica razaranja građevina i drugih posljedica nastalih tijekom Domovinskog rata. Jedna od tih mjera je i porezna olakšica kod plaćanja poreza na dobit za porezne obveznike koji obavljaju djelatnost na području Grada Vukovara.

Saborski zastupnici sutra bi trebali glasovati o ranije raspravljenim prijedlozima među kojima je i prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim bi se korisnike kredita u švicarskim francima zaštitilo od samovolje banaka.

Vlada je sa sjednice u Sabor, u dogovoru s bankarima, uputila amandman na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim za kredite u švicarskim francima predlaže kamatu od 3,23 posto od početka slijedeće godine.