c S
Dnevne novosti

Sabor o prijedlogu Zakona o Poreznoj upravi

22.11.2013 07:22 ZAGREB, 21. studenog 2013.(Hina), Živu raspravu između zastupnika HDZ-a i Hrvatskih laburista te ministra financija Slavka Linića izazvao je prijedlog Zakona o Poreznoj upravi, koji bi je, kako su isticali vladajući, novom reorganizacijom trebao učiniti učinkovitijom i štedljivijom.

Ministar Linić rekao je da se njime, osim Središnjeg ureda, smanjuje broj područnih ureda sa sadašnjih 20 (plus Grad Zagreb) na njih pet te se smanjuje i broj područnih ispostava, sa 124 na 53. Područne ispostave isključivo bi se bavile utvrđivanjem i naplatom poreza i doprinosa. "To je jedna od mjera kako bi drugačijom organizacijom uprave mogli učiniti određene uštede", rekao je Linić.

Smatra i da će taj model porezne uprave biti mnogo efikasniji nego do sada. Istaknuo je da je svrha reorganizacije porezne uprave isključivo funkcionalna, kako bi njezino funkcioniranje bilo ujednačeno i što bliže poreznim obveznicima. Zastupnici HDZ-a upozoravali su kako se tu ne radi o uštedama već o političkoj zaštiti ravnatelja poreznih uprava i kadroviranju vladajućih.

Ne radi se tu ni o kakvim uštedama, već je to jedan od koraka u smjeru ukidanja županija, kazao je Frano Matušić (HDZ), koji smatra i da se tim prijedlogom politički zaštićuju ravnatelji poreznih uprava, kojih se ne bi moglo smjeniti. Goran Marić (HDZ) upozorio je i da će se teško napraviti inventura porezne politike, jer su 20 godina isti ljudi na istim pozicijama. "Nemojte o politikantstvu i kadroviranju. Nemojte, jer ću ja onda vaditi podatke o politikantstvu i kadroviranju HDZ-a", kazao je Linić.

Osvrćući se na loša kadroviranja, Nansi Tireli (HL) upozorila je da je u Rijeci u kolovozu bilo više od 200 milijuna nenaplaćenih poreznih davanja koja su otišli u zastaru, zbog čega nitko neće odgovarati. Navodeći kako je bilo kadrovskih propusta, ministar Linić rekao je kako nije slučajno da je u zastaru otišlo pet milijardi kuna potraživanja na osnovu prometa nekretnina. "To je namjerno", kazao je.

Istaknuo je i da je zbog takvih propusta devet čelnika poreznih ispostava razriješeno dužnosti. Zbog propusta u Rijeci razriješen je i rukovoditelj te porezne ispostave. Prijedlog zakona tijekom rasprave podržali su klubovi SDP-a i HNS-a, a IDS je predložio amandman da područni ured porezne uprave ostane u Pazinu.