c S
Dnevne novosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor u zdravstvu

03.12.2013 07:16 ZAGREB, 2. prosinca 2013.(Hina), Predsjednice dvaju reprezentativnih sindikata u zdravstvu, Spomenka Avberšek i Vlasta Vuković Hoić, potpisale su danas s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem novi Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji će iduće četiri godine vrijediti za 72.000 zaposlenika u tom sustavu.

Nakon što ga je prošli tjedan prihvatila Vlada, novi KU, koji stupa na snagu od 1. prosinca ove godine, potpisali su Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Kao što je bilo očekivano, to nije učinio i treći reprezentativni sindikat - Hrvatski liječnički sindikat, čiji se predsjednik Ivica Babić danas nije ni pojavio u Ministarstvu zdravlja.

Babić je prethodno izjavio da neće potpisati predloženi KU zbog predložene cijene rada liječnika koju drži "neprimjerenom i suprotnom europskim standardima". Ostojić je izjavio nakon potpisivanja da je Ministarstvo otvoreno za daljnju komunikaciju s Hrvatskim liječničkim sindikatom koji može ovaj KU potpisati u bilo kojem trenutku, ako se s njim složi. Ponovio je da će se od danas svaki prekovremeni sat u zdravstvu evidentirati i platiti.

Novi KU neće dodatno opteretiti proračun jer se planiraju uštede u predstojećoj reorganizaciji cijeloga zdravstvenog sustava, istaknuo je ministar. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek izrazila je zadovoljstvo što je sklopljen "pravičan kolektivni ugovor u kojemu nema nikakvih 'sačekuša'", aludirajući na ništavni kolektivni ugovor koji je s bivšim ministrom Darkom Milinovićem bio dogovoren s odgođenim rokom primjene. Vrijeme će pokazati da smo ovo malo novca kojima raspolažemo pravedno podijelili s obzirom na 72.000 zaposlenih u sustavu, ustvrdila je Avberšek.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Vlasta Vuković Hoić istaknula je kako novi KU donosi određena poboljšanja za sestrinsku struku, ali očekuje da će se budućim izmjenama KU još više poboljšati, kada to dopusti gospodarska situacija. Ministar Ostojić podsjetio je da su potpisivanju kolektivnog ugovora prethodila tri mjeseca pregovaranja tijekom kojih je održano 29 sastanaka sa sva tri sindikata, te da je svaki od 79 članaka sa sindikatima "prošao" dva do šest puta.

S Liječničkim sindikatom postignuta je suglasnost oko 77 članaka, rekao je ministar izrazivši žaljenje što se nisu mogli složiti oko dva preostala članka vezana uz dežurstva i pripravnost. Ponovio je i da su protekle pregovore pratili neki presedani dosad neviđeni u hrvatskoj sindikalnoj praksi, poput dva postupka mirenja, te sudjelovanja u pregovorima sindikata koji je u štrajku. Pratio ih je i dvomjesečni štrajk prekinut radnom obvezom. Današnjim činom potpisivanja zatvaramo to poglavlje i okrećemo se novim izazovima koji nas čekaju u preustroju zdravstvenog sutava, poručio je Ostojić.