c S
Dnevne novosti

Ministarstvo rada povuklo prijedlog izmjena ZOR-a sa sjednice Vlade

05.12.2013 07:20 ZAGREB, 4. prosinca 2013.(Hina), Ministarstvo rada i mirovinskog sustava povuklo je prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) s dnevnog reda Vladine sjednice jer mora izraditi dokument o usklađenosti novog ZOR-a s direktivama EU, potvrđeno je iz Ministarstva rada.

Iako je ministar Mirando Mrsić još nedavno najavljivao da će se izmjene ZOR-a naći na sutrašnjoj sjednici, u Ministarstvu sada kažu kako su u međuvremenu saznali da i nakon ulaska Hrvatske u EU moraju prethodno provjeriti je li takav zakon usklađen s propisima EU, u ovom slučaju s devet direktiva s područja radnog zakonodavstva. Budući da je za izradu takvog dokumenta potrebno određeno vrijeme, u Ministarstvu procjenjuju da će prijedlog izmjena ZOR-a ići na Vladu u siječnju. Tvrde pritom da prijedlog neće doživjeti nikakve promjene, odnosno da će ga Vlada prihvatiti u sadašnjem obliku bez obzira na žestoko protivljenje sindikata.

Povlačenje prijedloga ZOR-a neće utjecati na prihvaćanje izmjena Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju koji će biti upućeni na Vladu i u Hrvatski sabor u skladu s dosadašnjim najavama, najavljuju u Ministarstvu rada. "Legitimno je pravo sindikata da prosvjeduju protiv zakona koji im se ne sviđaju, ali isto tako je legitimno pravo Vlade da Saboru predlaže zakone koji će pridonijeti borbi protiv nezaposlenosti", poručuju iz Ministarstva rada. Nova situacija s izmjenama ZOR-a neće promijeniti niti odluku sindikata da prosvjedima pokušaju spriječiti njegovo donošenje.

Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske stoga će sutra u 10,30 sati na Markovu trgu organizirati prosvjed pod nazivom "STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom".

Sindikati optužuju Vladu da predloženim izmjenama Zakona o radu, Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju provodi nasilje nad hrvatskih radnicima i njihovim pravima. Predsjednik SSSH Mladen Novosel ponovio je da je glavni cilj sindikata spriječiti donošenje takvih zakona pa će nastaviti sa isplaniranim aktivnostima koje uključuju razne vrste prosvjeda i pritisaka, uključujući i mogućnost organiziranja općeg štrajka.

Od prosvjeda možemo odustati tek ako ZOR i ostali sporni zakoni ne budu poslani u saborsku proceduru u sadašnjem obliku, naglasio je Novosel. Za sindikate je neprihvatljiv prijedlog iz novog ZOR-a da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno.

Na taj način Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora, optužuju sindikalci. Sindikati također ne žele prihvatiti odredbe Zakona o povremenim poslovima po kojima bi radnici mogli biti zaposleni na sat ili na dan, i to na vaučer ili markicu, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se produžuje dob za umirovljenje sa 65 na 67 godina.