c S
Dnevne novosti

Vlada: mirovine po posebnim propisima niže 10 posto

06.12.2013 07:21 ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) Od 1. siječnja 2014. za 10 posto smanjit će se mirovine određene prema posebnim propisima, a koje su više od 5000 kuna, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sjednici Vlade koja je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena zakona o smanjenju mirovina određenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

"Sve mirovine koje su ispod 5000 kuna neće se smanjivati, a iznad 5000 smanjit će se 10 posto i to je mjera vrijedi za 2014. godinu", naveo je Mrsić i naglasio kako su od toga izuzeti 100-postotni ratni vojni invalidi, mirovine djeci poginulih branitelja, rudari i radnici profesionalno oboljeli od azbestoze. Mrsić je izvijestio da će na taj način u 2014. biti ušteđeno 303 milijuna kuna u mirovinskom sustavu koji će na taj način biti održan, a mirovine ostati primjerene. Prijedlog zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima, omogućit će da na jednom mjestu budu podaci o plaćama, o primicima i o neoporezivim primicima "i na taj način ćemo imati uređen sustav u Hrvatskoj", rekao je Mrsić.

Naveo je i kako će jedan obrazac zamijeniti šest obrazaca koji su se dosad morali ispunjavati radi dostave tih podataka i to će omogućiti elektronsku poreznu prijavu 2015. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je izvijestila kako se prijedlogom zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja, što su izradili zajedno s ministarstvom rada i mirovinskog sustava, objedinjuju sva vještačenja u Fondu za rehabilitaciju, a koja su se dosad radila u nekoliko sustava - sustavu socijalne skrbi, zdravstva, školstva, branitelja... Opačić je napomenula kako je problem bio u tome što se za istu poteškoću u jednom mjestu moglo dobiti jedno pravo, a u drugom drugo, no, sada je, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje izrađena jedinstvena lista po kojoj će se procjenjivati tjelesna oštećenja.

Po prvi puta će se kroz jedinstveno tijelo vještačenja moći definirati i ostatak funkcionalne sposobnosti što će biti važno kroz projekt rehabilitacije osoba s invaliditetom jer će, sukladno tom ostatku, moći tražiti i neku vrstu zapošljavanja odnosno aktivacije u svijet rada. Osim toga, kaže Opačić, bit će i manje vještaka, a osobe sigurnije da su pošteno izvještačeni svi njihovi tjelesni problemi. Vlada je predložila i zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i zakon o socijalnoj skrbi zahvaljujući kojem će po prvi puta u 23 godine dobiti pregled svih socijalnih naknada.

Tako će se znati tko doista dobiva i tko zaslužuje socijalnu pomoć, rekla je Opačić i dodala da su prava kumulirana na najviše 2900 kuna, a samcima, koji danas dobivaju 600 kuna, novčana pomoć biti će povećana. Najavila je i kako će u drugom čitanju predložiti da se za radno sposobne korisnike socijalne pomoći uvede društveno koristan rad pa će biti dužni odraditi određeni broj sati, primjerice kroz pomoć starijima ili osobama s invaliditetom ili će im naknada biti ukinuta.