c S
Dnevne novosti

Sabor razmatra o upućivanju vojnika u NATO-ve operacije

06.12.2013 07:20 ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina), Hrvatski će sabor u petak razmotriti prijedlog odluke po kojoj bi se u naredne tri godine pripadnici Oružanih snaga RH, koji su na dužnostima u zapovjednoj strukturi NATO-a, po potrebi mogli uputiti u operacije tog Sjevernoatlantskog saveza u inozemstvu.

Odluka je u skladu s racionalizacijom i reformom zapovjedne strukture NATO-a, a u takve operacije istodobno će se moći uputiti najviše 20 pripadnika OSRH, na zadaće koje su u okviru njihovih sadašnjih dužnosti. Zastupnici će razmotriti i prijedlog izmjena Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu RH, kojim Klub HDSSB-a želi ograničiti mandat ravnatelja SOA-e na dva uzastopna mandata od četiri godine.

HDSSB-ovci tumače kako je takvo ograničavanje nužno kako bi se onemogućilo privatiziranje i zloupotreba položaja ravnatelja u osobne, političke ili druge svrhe. "Dugotrajniji boravak na mjestu ravnatelja kreira ozračje u kojemu se u rukama jedne osobe koncentrira iznimno velika moć, koju je, u državi koja gradi svoj demokratski identitet i sustav vrijednosti, moguće prilično lako zlouporabiti", navode u obrazloženju.

Tvrde i da "dosadašnji propusti u obavještajnom radu sugeriraju ozbiljnu dozu sumnje kako se sustav zlouporabljuje u političke i osobne svrhe, a pokušajima 'privatizacije' sustava Agencija pretvara u servis pojedinaca sklonih kršenju Ustava, zakona i drugih propisa". Na kraju radnog tjedna, Sabor će glasovati o raspravljenim točkama.