c S
Dnevne novosti

Sabor donio paket građevinskih zakona

09.12.2013 07:24 ZAGREB, 6. prosinca 2013.(Hina), Sabor je većinom glasova donio novi Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju te Zakon o građevinskoj inspekciji, koji bi trebali pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te smanjiti dokumentaciju, a time i ukupne troškove izdavanja tih dozvola.

Izmijenjen je i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti pa će naknadu za nezaposlenost ubuduće moći ostvariti i obrtnici. Vlada, a potom i saborska većina odbili su amandman kojim su laburisti tražili da dodatna naknada za nezaposlene ostane u nadležnosti Zavoda za zapošljavanje, umjesto da se prebaci na centre za socijalnu skrb.

Laburisti su upozorili da će velik dio nezaposlenih tako ostati bez naknade, jer je pravo na socijalnu pomoć ograničeno imovinskim cenzusom, pa će, tvrde, bez dodatnih naknada ostati svi koji imaju vrijedniju imovinu, poput automobila.

Izmijenjen je i Zakon o izvršavanju kazne zatvora pa će se na zaposlenike zatvorskog sustava primjenjivati Zakon o državnim službenicima. Pravosudni policajci koji odlaze u mirovinu ubuduće će primati otpremnine u visini tri proračunske osnovice, umjesto pet zadnjih plaća.