c S
Dnevne novosti

EP: Odbačena rezolucija o reproduktivnom zdravlju, prihvaćen alternativni tekst

11.12.2013 07:08 BRUXELLES/STRASBOURG, 10. prosinca 2013.Hina, Zastupnici Europskog parlamenta odbacili su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu neobvezujuću rezoluciju u kojoj se pozivalo na cjeloviti spolni odgoj u školama i pravo na legalan pobačaj i prihvatili alternativni tekst koji je predložila Europska pučka stranka u kojoj se navodi da je spolno i reproduktivno zdravlje i s tim povezana prava u nadležnosti država članica, a ne Europske unije.

Prijedlog rezolucije koji je pripremila portugalska zastupnica Edite Estrela (socijalisti i demokrati) trebao se naći na glasovanju još na listopadskoj plenarnoj sjednici, ali su to tada zastupnici odbili i vratili ga matičnom Odboru za ženska prava i ravnopravnost spolova. U prijedlogu rezolucije koju je Odbor prihvatio na temelju izvješća zastupnice Edite Estrele (socijalisti i demokrati), a koji je odbačen na plenarnoj sjednici, između ostalog se tražilo da se osiguraju "temeljne slobode ženama, djevojkama i parovima da odlučuju o svom seksualnom i reproduktivnom životu, uključujući hoće li i kada rađati djecu", da im se osigura pravo na obrazovanje i zapošljavanje.

U tom tekstu stoji preporuka da se "kao ljudsko pravo i stvar javnog zdravlja osigura visokokvalitetna usluga za pobačaj, koji treba biti legalan, siguran i dostupan svima u javno-zdravstvenom sustavu zemalja članica, uključujući i nerezidente, koji često traže te uslugu u drugim zemljama zbog restriktivnih zakona o abortusu u zemlji njihova podrijetla te kako bi se izbjegli nelegalni abortusi koji ozbiljno ugrožavaju fizičko i mentalno zdravlje žena".

U prijedlogu se kaže da mogućnost da se ima manje djece, s većim vremenskim razmacima između dva poroda, može osigurati obiteljima da više investiraju u obrazovanje i zdravlje svakog djeteta pojedinačno. U tekstu se ističe da "dobrovoljno planiranje obitelji pridonosi sprečavanju neželjenih i nenamjeravanih trudnoća i smanjuje potrebu za abortusom" i pozivaju se države članice da ne sprječavaju trudnice koje žele abortirati u drugoj zemlji članici, gdje je abortus legalan, ističe se da se abortus ne smije promicati kao način planiranja obitelji, da zemlje članice donesu mjere koje će sprječavati ljude da pobačaju pribjegavaju iz socijalnih ili ekonomskih razloga te da osiguraju potporu parovima u poteškoćama.

U odbačenom prijedlogu rezoluacije velika pozornost je bila dana obrazovanju mladih kako spriječiti neželjene trudnoće. U odnosu na prijedlog iz listopada u prijedlogu o kojem se u utorak glasovalo izbačen je dio u kojem se pozivalo na "spolni odgoj oslođen svih tabua". Ispušten je također dio u kojem se tražilo da lezbijke i žene koje žive same imaju pravo na liječenje neplodnosti i umjetnuo oplodnju. Međutim, ni te intervencije u tekst nisu pomogle da prođe. Za prihvaćanje toga prijedloga glasovali su socijalisti, liberali, Zeleni i članovi skupine Ujedinjena europska ljevica - Nordijska zelena ljevica.

Protiv su glasovalio članovi skupine Europskih konzervativaca i reformista u kojoj dominiraju britanski konzervativci, eurosketična skupina Europa slobode i demokracije te zastupnici koji nemaju svoga zastupničkog kluba, uglavnom s krajnje desnice. Najbrojniji zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) većinom je glasovao protiv, ali je dio njih glasovao za. Prijedlog te rezolucije izazvao je žestoke kritike s desne strane političkog spektra, s tvrdnjama da bi rezolucija predstavljala neprihvatljiv pritisak na zemlje u kojima abortus nije legaliziran poput Poljske, Malte i Irske. Također su tvrdili da je to pokušaj da se uspostavi pravo na pobačaj, koje međunarodno pravo ne pozna te da je to također u suprotnosti s međunarodno priznatim pravom na prigovor savjesti.

Izvješće zastupnice Estrela propalo je, a izglasovan je alternativni tekst koji su predložili zastupnički klubovi EPP-a i Europskih konzervativaca i reformista, čija je glavna poruka da je "formuliranje i provedba politika o seksualnom i reproduktivnom zdravlju te o spolnom odgoju u školama u nadležnosti država članica". Ta je rezolucija prihvaćena tijesnom većinom - za je glasovalo 334 zastupnika, protiv 327, a suzdržanih je bilo 35.Svi hrvatski zastupnici glasovali su sukladno glasovanju svojih zastupničkih klubova.

Autorica odbačenog teksta Edite Estrela izjavila je nakon glasovanja da je "za nekoliko glasova pobijedila hipokrizija i mračnjaštvo".Nakon glasovanja priopćenjem su se oglasili HDZ-ovi zastupnici Davor Stier i Zdravka Bušić. Stier je poručio da je Europski parlament današnjim glasovanjem "demantirao sve one koji su hrvatske građane proglasili nazadnim i antieuropskim zbog potpore inicijative "U ime obitelji" na referendumu koji je održan 1. prosinca". Zdravka Bušić je u priopćenju navela da je Europski parlament odbacio izvješće zastupnice Estrela, "čiji dio o zdravstvenom odgoju neodoljivo podsjeća na Jovanovićev četvrti modul zdravstvenog odgoja".