c S
Dnevne novosti

Dodatak TKU-a: javne i državne službe bez božićnica i regresa

11.12.2013 07:16 ZAGREB, 10. prosinca 2013.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potpisao je s predstavnicima sindikata Dodatak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, kojim je utvrđeno da se za vrijeme trajanja TKU-a, do kraja 2016. godine, neće isplaćivati božićnice i regresi, a privremeno se ograničava visina dnevnica i osnovica za isplatu jubilarnih nagrada, odnosno terenskih dodataka.

Prava iz TKU-a mogu se nastaviti u cijelosti isplaćivati samo u slučaju rasta BDP-a u tri uzastopna tromjesečja i deficita državnog proračuna manjeg od tri posto, određuje Dodatak II. Time će se uštedjeti oko 900 milijuna kuna, a Vlada sindikatima jamči da u idućoj godini neće biti smanjenja mase plaća, rekao je ministar Mrsić. Što se tiče ograničenja pojedinih materijalnih prava, dnevnica se smanjuje sa 170 na 150 kuna, a jubilarne nagrade s 900 na 500 kuna po godini staža.

Mrsić je poručio da Vlada radi najviše što može kako bi se plaće isplaćivale na vrijeme, s obzirom na stanje u proračunu, a za isplatu božićnica i regresa nema novaca. Upitan kako je došlo do probijanja mase za plaće od milijardu kuna, ministar Mrsić je rekao kako je to rezultat neusklađenosti granskih i temeljnih kolektivnih ugovora za javne službe, jer je Vlada morala isplaćivati dio prava po granskim ugovorima. Također je najavio da će masa za plaće iduće godine biti na razini ovogodišnje, za što je osigurano dodatnih 600 milijuna kuna.

Dodatkom II. za državne službenike i namještenike utvrđeno je da će se u slučaju umirovljenja i novog zapošljavanja službenika primjenjivati klauzula "2 za 1", sukladno mogućnostima državnog proračuna, pojasnio je Mrsić. Predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi Spomenka Avberšek rekla je kako je Dodatak II. "minimum minimuma solidarnosti" na koji su sindikati pristali u vrijeme kad ima 360.000 nezaposlenih, kad radnici u realnom sektoru ni ne znaju što je božićnica, a prosvjetari nisu dobili naknadu za prijevoz. Nije se bilo lako odreći božićnice ni regresa, ali u ovo teško vrijeme to je solidarnost, a ne demagogija, ustvrdila je Avberšek.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je da su potpisali Dodatak II. kako bi sačuvali postojeće kolektivne ugovore i razinu plaća. Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako je vrijeme za opću solidarnost u Hrvatskoj s obzirom na veliku nezaposlenost, a Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske da su time sačuvali radna mjesta.